«Κόκκινες γραμμές» στην Αθήνα, διαβουλεύσεις στο Βερολίνο ενόψει Eurogroup

Στην κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, με την Αθήνα να χαράσσει τις «κόκκινες γραμμές» της, ενώ σήμερα Σάββατο Μέρκελ και Σόιμπλε συναντώνται στο Βερολίνο με μοναδικό θέμα την τελική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει για δεύτερη μέρα η μεικτή τεχνική επιτροπή καταγράφοντας τα σημεία σύγκλισης μεταξύ του παρόντος προγράμματος και των σχεδίων της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα δεν δέχεται τις αλλαγές στα εργασιακά, τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% και τις έως τώρα ιδιωτικοποιήσεις.

Στόχος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η συμφωνία που θα δοθεί να εφαρμόσει τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος της κυβέρνησης.

Σημεία σύγκλισης παρατηρούνται για την ώρα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Την Παρασκευή το βράδυ το βράδυ στην Αθήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποτίμησε επί πεντάωρο τα έως τώρα δεδομένα και καθόρισε τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία, υπήρξε διάχυτη η αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προσήλθε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που ενημέρωσε από την πλευρά του τα μέλη του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup, αλλά και «για να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς» μέσα στο Eurogroup.

«Το Σαββατοκύριακο με μια σειρά από επαφές θα ενταθούν οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης για "να μπορέσουμε να κλειδώσουμε όσους συμφωνούν μαζί μας» τόνιζε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας που ήθελαν κύκλοι να περάσουν σε περίπτωση μη υπογραφής δεν πέρασε. Μετά τη συνεννόηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ ο άξονας μετατοπίστηκε από το «εφαρμόστε επιτυχώς την αξιολόγηση» και μεταφέρθηκε στο «αναζητούμε κοινό έδαφος» προσθέτουν.

Σε τρία σενάρια καταλήγει στο μεταξύ ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.

Το σενάριο της παράτασης, σύμφωνα με τον κ. Σπίκελ, δεν κερδίζει έδαφος γιατί η Αθήνα δεν το ζητεί, αλλά και γιατί περιορίζεται ο χρόνος έγκρισης του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Πηγή: skai.gr