Παπούλιας: Οξύμωρο η Ελλάδα να εφαρμόζει μέτρα και η Γερμανία να μη μιλά για αποζημιώσεις

Με τον πιο εμφατικό τρόπο έθεσε το βράδυ της Πέμπτης το Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο για το γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως, του είναι δύσκολο να κατανοήσει «την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης» να συζητήσει τα εν λόγω ζητήματα, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας», αλλά για «ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής».

Αντιπαραβάλλοντας τη γερμανική στάση με τις αξιώσεις της τρόικα από την Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας σχολίασε πως είναι «οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις», τη στιγμή που το Βερολίνο «αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις» που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρνείται τη διαπραγμάτευση. Αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Γκάουκ, είπε «η θέση σας ότι «δεν υφίσταται θέμα» είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπούλιας παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έχει ευθύνες που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, αλλά πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι «δε συνιστά μόνο μείζον εθνικό πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα». «Εάν εννοούμε όσα λέμε για ευρωπαϊκή ενοποίηση, η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», συμπλήρωσε.

Απάντηση Γκάουκ

Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο , απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι το ενδιαφέρον, ο σεβασμός, η συμπόνια, η αλληλεγγύη καθιστούν σε ατομικό επίπεδο πιο εύκολο το δρόμο προς τη συμφιλίωση και φέρνουν κοντύτερα τους λαούς μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Γκάουκ ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα είναι κατά πολύ άγνωστα και ανεξιλέωτα στη Γερμανία.

Για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ο Γερμανός Πρόεδρος, ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαίωσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χρειάστηκε να επωμιστούν πολλά κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων και να καταβάλουν προσωπικές θυσίες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια προοπτική για την πατρίδα και τον εαυτό τους.

»Σας διαβεβαιώ, κυρίες και κύριοι, αυτό γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία και τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης».

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών κάνοντας αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προγράμματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των νέων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Γκάουκ κατέστησε σαφές πως, κατά τη θέση του Βερολίνου, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει από νομικής απόψεως, εγείροντας ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ταμείου για το Μέλλον, το οποίο θα προσφέρει «σημαντικά ποσά» σε χώρες-θύματα των Ναζί, με στόχο να ενισχύσει την ιστορική μνήμη των Γερμανών για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Γκάουκ δεν αποσαφήνισε το μέγεθος του εν λόγω Ταμείου, ούτε τους ακριβείς χρηματοδοτικούς του στόχους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ