El Pais: Σύστημα «μαύρης» προώθησης δωρεών προς Ραχόι και ηγεσία Λαϊκού Κόμματος

Σε κατηγορηματική διάψευση ενός πολύκροτου δημοσιεύματος της εφημερίδας El Pais, το οποίο ισχυρίζεται ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία διοχέτευε επί χρόνια εταιρικές δωρεές στον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλα ηγετικά στελέχη προέβη σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Το επίμαχο δημοσίευμα της El Pais περιλαμβάνει φωτογραφίες χειρόγραφων λογαριασμών που φέρονται να τηρούνταν από τους ταμίες του Λαϊκού Κόμματος. Ορισμένοι από τους λογαριασμούς χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, καταδεικνύουν ετήσιες πληρωμές της τάξης των 25.200 ευρώ ανά έτος προς τον κ. Ραχόι κατά τα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με την El Pais, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός «μαύρου» συστήματος λογαριασμών, μέσω του οποίου δωρεές από εταιρείες, επί το πλείστον κατασκευαστικές, διοχετεύονταν σε ηγετικά μέλη του κόμματος.

Το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο αποκαλύψεων ότι ένας πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, ονόματι Λούις Μπαρθένας, διέθετε σε κάποιο χρονικό σημείο έως και 22 εκατομμύρια ευρώ κατατεθειμένα σε προσωπικό λογαριασμό ελβετικής τράπεζας.

Ο κ. Μπαρθένας παραιτήθηκε από το θώκο του κομματικού ταμία το 2009, αφότου οι ισπανικές διωκτικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του σχετικά με φερόμενους χρηματισμούς και δωροδοκίες που είχαν λάβει διάφορα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος από εργολάβους, κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις που κέρδιζαν την ανάθεση δημόσιων έργων.

«Το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί μονάχα ένα σύνολο λογαριασμών, και είναι καθαροί, διαφανείς και κατατεθειμένοι στην επίσημη λογιστική αρχή», δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της παράταξης, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ.

«Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία στην Ισπανία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της μετά-Φράνκο εποχής, φτάνοντας στο 26,06%, έναντι 25,01% που ήταν την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr