Ανταγωνιστικότητα - ασφαλιστικό οι προτεραιότητες το 2005

Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό, ενώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης. Αναφερόμενος στο θέμα της ακίνητης περιουσίας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως θα υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης και κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
>
Κινητικότητα στο διάλογο για το ασφαλιστικό

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε διάλογο σοφών και κουφών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει με σαφήνεια τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, είπε: «ο διάλογος για το ασφαλιστικό ξεκίνησε από τον υπουργό σε μία συνέντευξη και το συζήτησε με τον ευαυτό του». «Οι εργαζόμενοι έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις και αυτο που χρειάζεται είναι να φέρει η κυβέρνηση τις δικές της».
Εν τω μεταξύ, στην έναρξη διαλόγου μέσω διμερούς επιτροπής συμφώνησαν το προεδρείο της ΟΤΟΕ και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Αντικείμενο θα είναι η δημιουργία ενιαίου ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Νέα πρόταση για τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε ενιαία επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, υπέβαλε ο διοικητής της, Τάκης Αράπογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προτίθεται, εφόσον υπαχθεί άμεσα ο κύριος φορέας ασφάλισης των εργαζομένων της στο ΙΚΑ, να συνεισφέρει στην ενιαία λύση, προπληρώνοντας το μερίδιο της για την επόμενη τριετία. Ο υπουργός Οικονομίας συναντάται, σήμερα, με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για να επανεξετάσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.
Να διατηρηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να αυξηθούν οι κοινωνικές εισφορές προτείνουν ως λύση για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων οι ευρωπαίοι πολίτες καταδεικνύει την ίδια ώρα έρευνα του ευρωβαρομέτρου.
>
Μετάθεση της συζήτησης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Σε αναθεώρηση βασικών μεγεθών του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, για το 2006, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, προς το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, η Ελλάδα ζήτησε και επίσημα από την Κομισιόν, να μετατεθεί τον Απρίλιο, η συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.
Η αναβολή ζητήθηκε γιατί, εντός του Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση θα καταλήξει τότε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2006. Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει τις νέες συστάσεις προς την Ελλάδα για την μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης.
Έντονη κριτική άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομίας. Υποστήριξαν ότι ένα μήνα μετά, ο προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη στον αέρα, ενώ και το πρόγραμμα σταθερότητας, δυο μήνες μετά την υποβολή του αναθεωρείται. Δεν υπάρχει αναθεώρηση του προγράμματος, αλλά κάποιες μικρές προσαρμογές, απάντησε ο υπουργός Οικονομίας. ΚΚΕ και ΣΥΝ ζήτησαν να συζητηθεί στη Βουλή το νέο πρόγραμμα.
>
Ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο 2005 σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. «Απώτερος στόχος, όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας, είναι η ενίσχυση η ενδυνάμωση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση όλων των διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να στηρίζουν την οικονομία στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr