Κλείσιμο

Summertime Sadness: Πώς να διαχειριστείς την κατάθλιψη του καλοκαιριού

Η εποχιακή κατάθλιψη δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι κάτι που συμβαίνει στις αρχές του χειμώνα ή του καλοκαιριού.

Τα mood swings που νιώθεις δεν είναι ανεξήγητα. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βιώνει την εποχική κατάθλιψη κυρίως την περίοδο του χειμώνα, έχοντας λιγότερο κίνητρο, όρεξη και χαρά στην καθημερινότητα τους. Παρόλα αυτά, ένα 10-15%  βιώνει αυτά τα συναισθήματα το καλοκαίρι. Το summertime sadness ή με τον επιστημονικό όρο, seasonal affectve disease (εποχιακή κατάθλιψη) προκαλείται από τις αλλαγές κάθε εποχής σύμφωνα με ένανειδικό. 

Τι σημαίνει η εποχιακή κατάθλιψη και ποια είναι τα συμπτώματα της;

Το καλοκαίρι δεν είναι για όλους τόσο fun. Κάποιοι συνδέουν το καλοκαίρι με δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος ή αναμνήσεις της εποχής. Άλλοι ίσως επηρεάζονται από την υπερβολική έκθεση στονήλιο ή από τιςυψηλές θερμοκρασίες. Κάποιοι οργανισμοί δεν “διαχειρίζονται” θετικά τις αλλαγές που φέρνει το καλοκαίρι. Εκτός όμως από αυτό, η ψυχολογία σου μπορεί να επηρεάζεται από την αρνητική εικόνα του σώματος και του body shaming που ασκείται μέσω των social. Όπως λοιπόν φαντάζεσαι, το να είσαι σε ένα party mood όταν σκέφτεσαι όλα αυτά, είναι αρκετά δύσκολο.

Μερικά από τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης είναι:

  • έλλειψη παραγωγικότητας και εξασθένηση διάθεσης
  • αρνητική διάθεση, απουσία όρεξης για (νέες) δραστηριότητες
  • υπερένταση ή επιθυμία να είσαι συνεχώς σπίτι
  • έλλειψη καλού ύπνου

Πώς αντιμετωπίζεις μία τέτοια κατάσταση;

Αν έχεις τέτοια συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να βιώνεις μία εποχιακή κατάθλιψη. Τα συναισθήματα αυτά όμως είναι προσωρινά. Μπορείς να βάζεις μικρά πράγματα στην καθημερινότητα σου που θα αλλάξουν το mood σου σταδιακά προς το καλύτερο.

Για παράδειγμα, μπορείς να αρχίσεις να βάζεις λίγη κίνηση στην καθημερινότητα σου. Λίγο κολύμπι, περπάτημα, χορός, pilates, τρέξιμο. Οτιδήποτε σου αρέσει σε άσκηση μπορεί να έχει δραστικές αλλαγές στην ψυχολογία αλλά και στη φυσική σου κατάσταση.

Επίσης, μπορείς να υιοθετήσεις τοjournaling. Λίγο γράψιμο την ημέρα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Και αν δεν θες μολύβι και χαρτί, πάρε το κινητό σου και γράψε 3 καλά πράγματα που έγιναν σήμερα. Ή 2 πράγματα που θες να κάνεις στο άμεσο μέλλον.

Αν νιώθεις πω ς δεν αντέχεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αφιέρωσε κάποιες μέρες σου στο σπίτι και το air condition. Μπορεί να έχεις ανάγκη απλά να κάτσεις στη δροσιά και την ηρεμία του σπιτιού σου. Δεν χρειάζεται να είσαι σε beach mood συνέχεια.

Μη σταματήσεις να έχεις όμως επαφές με τους κοντινούς σου. Όσο κι αν νιώθεις ότι θες να απομονωθείς, μη το κάνεις μακροπρόθεσμα. Η αρνητική σου ψυχολογία επιδεινώνεται όσο μένεις μόνη με τις σκέψεις σου. Προσπάθησε λοιπόν να κάνεις κάποιες εξόδους και να είσαι με τους δικούς σου ανθρώπους. Θα δεις πως η συντροφιά τους θα μεταμορφώσει την ψυχική σου υγεία.

Τέλος, αν νιώθεις ότι τα συναισθήματα δεν αλλάζουν και η ψυχολογία σου πέφτει κατακόρυφα, μπορείς να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Αν μάλιστα, έχεις συνδέσει αρνητικά το καλοκαίρι με βιώματα σου, τότε ίσως η εποχιακή αυτή κατάθλιψη να χρήζει συμβουλευτικής προσέγγισης.

Διαβάστε ακόμα:

Tο make up tip από το show του Dior που υπόσχεται εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Γιατί έχουμε περισσότερη ερωτική διάθεση το καλοκαίρι;

Πηγή: savoir ville