«Silent walking»: Το νέο trend για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Tο #SilentWalking συγκεντρώνει σχεδόν 400.000 προβολές στο TikTok μόνο την τελευταία εβδομάδα

Η νέα τάση ακούει στο όνομα «σιωπηλό περπάτημα»-«silent walking» κι εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτή, καθώς υπόσχεται να ηρεμήσει τα αγωνιστικά μυαλά και τα στρεσαρισμένα σώματα.

Πρόκειται για ακόμα μια τάση που κατακτάει το TikTok, μετά από το soft hiking, hot girl walk, και 12-3-30, που ενισχύει τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Τι είναι το σιωπηλό περπάτημα;

Είναι αρκετά αυτονόητο: pερπατάς, αλλά μόνο με τον ήχο των βημάτων σου. Ναι, καλά διάβασες – είναι περπάτημα, αλλά όχι όπως το ξέρουμε. Σε άμεση αντίθεση με το hot girl walk, όπου τα ακουστικά είναι σε δυνατή ένταση, δεν υπάρχει μουσική εδώ, ούτε συνομιλία – ούτε καν ένα podcast για να σου κρατήσει συντροφιά.

Τι, καθόλου ακουστικά; Ναι – αυτή είναι η όλη ουσία.

Η Helen Garlick που διοργανώνει “συγγραφικά καταφύγια” περιλαμβάνει πάντα μια σιωπηλή δραστηριότητα περιπάτου, με τους συμμετέχοντες να ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορούν να ακούσουν, να μυρίσουν, να δουν και να αισθανθούν.

«Για μένα, είναι μια μορφή προσεκτικού περπατήματος – ένας προσωπικός και πρακτικός τρόπος για να χαλαρώσω και να με βοηθήσει να είμαι παρούσα στο τώρα», λέει στο Stylist. «Το σιωπηλό περπάτημα με βοηθά να νιώθω πολύ πιο συνδεδεμένος και συντονισμένος με το περιβάλλον μου».

Η Flora Harris, αγοραστής αθλητικών και μαγιό στο Pour Moi, είναι άλλη μια λάτρης του σιωπηλού περπατήματος. «Για πολλούς Gen Zs και millennials αυτό μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό», αναγνωρίζει. «Είμαστε πολύ δεμένοι με τα ακουστικά μας, αλλά τα οφέλη από την εξάλειψη του θορύβου του περιβάλλοντος μπορεί να είναι σημαντικά».

Ποια είναι τα οφέλη της τάσης του σιωπηλού περπατήματος;

Γνωρίζουμε καλά τα οφέλη του περπατήματος για την ψυχική και σωματική υγεία και το σιωπηλό περπάτημα περιλαμβάνει όλα αυτά, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την αύξηση της διάρκειας ζωής και πολλά άλλα. Έρχεται όμως με την πρόσθετη ώθηση της ψυχικής υγείας της σιωπής.

Σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο, η δύναμη της σιωπής συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μόλις δύο λεπτά σιωπής μειώνουν σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ τα θορυβώδη περιβάλλοντα αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) και μας δυσκολεύουν τη συγκέντρωση.

Και σίγουρα, το TikTok συμφωνεί, με τους θαυμαστές της τάσης να σχολιάζουν ότι το σιωπηλό περπάτημα τους βοηθά να λύσουν προβλήματα και ενισχύει τη δημιουργικότητά τους. Το επιχείρημα είναι ότι αντί να βομβαρδίζονται με ερεθίσματα, οι σιωπηλοί περίπατοι σημαίνουν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να εστιάσει και να αποσπάται λιγότερο.

«Το να αφήνεις πίσω την τεχνολογία και να περπατάς στη σιωπή σου δίνει τη δυνατότητα να πέσεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο συνείδησης», λέει η Garlick. «Μας επιτρέπει επίσης να συντονιστούμε με τον δημιουργικό και ενστικτώδη εαυτό μας, που τόσο συχνά πνίγεται στην καθημερινή ζωή».

Πώς να ξεκινήσεις με το σιωπηλό περπάτημα

Πραγματικά μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να δέσεις τα κορδόνια σου και να φύγεις από το σπίτι – χωρίς τα ακουστικά σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν δεν είσαι συνηθισμέν@ στη σιωπή, μπορεί να αισθάνεσαι λίγο περίεργα στην αρχή.

Οι βόλτες αυτές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια – αλλά δεν πειράζει

«Χωρίς τους περισπασμούς που έχεις συνηθίσει, είναι πιθανό ότι η τακτική σου βόλτα θα είναι μεγαλύτερη», λέει η Harris. «Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και με την πάροδο του χρόνου θα συνηθίσεις στην αίσθηση ότι δεν σου αποσπάται η προσοχή. Εάν στην αρχή, διαπιστώνεις ότι νιώθεις πλήξη, τότε προσπάθησε να συντομεύσεις λίγο τις βόλτες σου και μετά να αυξήσεις ξανά την απόσταση σου αφού έχεις συνηθίσει στο σιωπηλό περπάτημα».

«Είμαι εθισμένη στα ακουστικά μου. Πώς μπορώ να απολαύσω ένα σιωπηλό περίπατο;»

Το κλειδί εδώ είναι να δοκιμάσεις αρχικά την τάση κάνοντας μικρά βήματα

«Αν η σκέψη να βγεις έξω χωρίς τα ακουστικά σου σε γεμίζει τρόμο, τότε μπορεί να είναι εύκολο να αναβάλεις τη σιωπηλή βόλτα σου», αναγνωρίζει η Harris. «Για να κάνεις την προοπτική πιο ελκυστική, βάλε στον εαυτό σου μια πιο μεγάλη πρόκληση όταν ξεκινάς. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι να περπατάς για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να κάνεις συγκεκριμένο αριθμό γύρων στο αγαπημένο σου πάρκο. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείς ότι είναι πιο σύντομη από μια βόλτα που θα έκανες κανονικά, ώστε είναι πιο διαχειρίσιμο».

Άλλαξε τη διαδρομή σου για να διατηρήσεις τα πράγματα ενδιαφέροντα

Χωρίς το αγαπημένο σου podcast ή playlist, μπορεί να ανησυχείς μήπως βαρεθείς στη βόλτα σου. Αλλά το να βαριέσαι δεν θα σε βλάψει – και μπορεί ακόμη και να είναι καλό για τον εγκέφαλό σου. Οι νευροεπιστήμονες εκθειάζουν τις αρετές της πλήξης για την υγεία του εγκεφάλου, πιστεύοντας ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τις κοινωνικές συνδέσεις.

Και αν βαριέσαι, να είσαι βέβαιη ότι αυτό είναι το θέμα! Αυτό δείχνει ότι έχεις αποσυνδεθεί από εξωτερικά ερεθίσματα. Ακολούθησε το και φρόντισε να ακολουθείς διαφορετική διαδρομή κάθε φορά που πηγαίνεις καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις κίνητρο.

Πηγή: Savoir Ville