Πώς θα «χτίσεις» μια σωστή ρουτίνα ύπνου

Τώρα εσύ θα αναρωτιέσαι τι είναι η ρουτίνα ύπνου και γιατί τέλος πάντων είναι τόσο σημαντική που θα πρέπει να ασχοληθείς μαζί της. Σύμφωνα λοιπόν με το Sleep Foundation  η ρουτίνα ύπνου είναι ένας συνδυασμός του σωστού περιβάλλοντος στο οποίο κοιμάσαι αλλά και της καθημερινής σου ρουτίνας τα οποία μαζί προάγουν τον καλό, αδιάκοπο ύπνο.

Πώς θα καταλάβεις όμως πως η δική σου ρουτίνα ύπνου είναι μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα;

  • Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
  • Βιώνεις πολύ συχνά διαταραχές στον ύπνο
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας νυστάζεις συνεχώς ή νιώθεις κούραση

Ποιες συνήθειες δεν σε βοηθούν να φτιάξεις μια πιο σωστή ρουτίνα ύπνου;

  • Το να κοιμάσαι ενώ υπάρχει θόρυβος στον χώρο που βρίσκεσαι
  • Η πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία
  • Το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι ενώ δεν νυστάζεις πραγματικά με αποτέλεσμα να περνάς πολλές ώρες εκεί χωρίς να σε παίρνει ο ύπνος
  • Το να μην έχεις συγκεκριμένες ώρες που πηγαίνεις για ύπνο
  • Η έλλειψη άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή αλκοόλ λίγες ώρες πριν τον ύπνο

Όσα από τα παραπάνω λάθη και εάν κάνεις, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παρακάτω θα δεις τι μπορείς να κάνεις για να “χτίσεις” μια πιο σωστή ρουτίνα ύπνου.

Προσπάθησε να μειώσεις τα σνακ πριν τον ύπνο 

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τρως ένα ελαφρύ γεύμα περίπου 3-4 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου. Από το γεύμα έως τον ύπνο προσπάθησε να πεις όχι σε όλα τα σνακ που “σου κλείνουν το μάτι”. Το φαγητό άλλωστε πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή καούρα, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Βάλε τέλος στο binge watching

Μπορεί να έχεις τη συνήθεια να βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά πριν τον ύπνο, αλλά αυτό δεν σε βοηθάει ιδιαίτερα. Γενικότερα καλό είναι να μείνεις μακριά από κάθε ηλεκτρονική συσκευή, τηλεόραση, tablet η κινητό, τη στιγμή που θα πας για ύπνο. Αυτό θα σε βοηθήσει σίγουρα να κοιμηθείς και πιο εύκολα αλλά το κυριότερο, πιο ήρεμα.

Έχε μια συγκεκριμένη ώρα που πας για ύπνο

Μπορεί να νομίζεις πως η ρουτίνα στην ώρα του ύπνου είναι μόνο για τα μικρά παιδιά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βοηθήσει και εσένα. Έχε μια συγκεκριμένη ώρα που πας για ύπνο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και προσπάθησε να μην αποκλίνεις πολύ από αυτήν. Δημιούργησε επίσης μια ρουτίνα που να είναι σχεδόν η ίδια κάθε βράδυ και να την περιμένεις με ανυπομονησία. Αυτή η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το διάβασμα του αγαπημένου σου βιβλίου ή μια νυχτερινή μάσκα προσώπου.

Διαβάστε ακόμη:

Food shame: κουλτούρα δίαιτας, αντί μιας κουλτούρας ευτυχίας

Γιατί η άσκηση είναι υπέροχη συνήθεια σύμφωνα με έναν ψυχίατρο

Πηγή: https://www.savoirville.gr/pws-tha-xtiseis-mia-swsti-routina-ipnoy/