Πώς να απαλλαγείς από το κεχρίο – Την ενοχλητική λευκή κύστη γύρω από τα μάτια

Συμβαίνει συνήθως, όταν τα νεκρά κύτταρα παγιδεύονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δημιουργούν μια μικρή σκληρή λευκή ομάδα κύστεων

Έχεις παρατηρήσει ποτέ να συσσωρεύονται μικρές λευκές ή κιτρινωπές κύστες, σαν μικρά σπυράκια γύρω από τα μάτια ή τα μάγουλά σου; Ενώ μπορεί να μοιάζουν με λευκά στίγματα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου στίγματα. Αυτή η μικροσκοπική κύστη ονομάζεται κεχρίο και είναι πολύ πιο συχνό από ό,τι νομίζεις.

Τι είναι το κεχρίο;

Το κεχρίο είναι ένα δερματικό πρόβλημα που είναι πολύ πιο συχνό από ό,τι πιστεύεις. Συχνά εμφανίζεται ως μια μικρή υπερυψωμένη λευκή κουκίδα που εμφανίζεται γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα των ανθρώπων, και μερικές φορές εμφανίζεται γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποιοι είναι οι τύποι κεχρίου;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κεχρίου που μπορεί να παρουσιάζονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Κεχρίο σε νεογνά: Παρατηρείται συχνά στα μωρά, μπορεί να είναι παρόν κατά τη γέννηση (ή λίγο μετά) και προκαλείται από μπλοκαρισμένους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτό συνήθως φεύγει από μόνο του μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρωτογενές κεχρίο: Αυτό μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και είναι παρόμοια με τα κεχρία των νεογνών. Συνήθως χαρακτηρίζεται ως πρωτογενές, εάν δεν υπάρχει προφανής αιτία ή δεν συνδέεται με κάποια γενετική διαταραχή του δέρματος.

Δευτερογενές κεχρίο: Αυτός ο τύπος κεχρίου είναι ο πιο συνηθισμένος και εμφανίζεται όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού, στεροειδών ή ως αποτέλεσμα ηλιακού εγκαύματος, εξανθήματος ή τραυματισμού.

Πώς να θεραπεύσεις το κεχρίο;

Ένα πράγμα με το οποίο συμφωνούν όλοι οι δερματολόγοι είναι ότι δεν πρέπει να «πειράζουμε» το κεχρίο αν το δούμε στο πρόσωπό μας. Η προσπάθεια να το αφαιρέσεις μόν@ σου, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, μόλυνση ή και την εμφάνιση κάποιας ουλής.

Συχνά υποχωρεί από μόνο του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – ωστόσο, αν παραμένει εκεί, ένας δερματολόγος ή οφθαλμίατρος, σε περίπτωση που βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια, θα σε απαλλάξει μια ώρα αρχύτερα. Ο ειδικός θα το αφαιρέσει με τη χρήση ατμού και αποστειρωμένης βελόνας και έτσι το δέρμα σου θα αναπνέει ξανά.

Πως να προλάβεις την εμφάνιση κεχρίου;

Αν εξακολουθείς να βλέπεις ξανά και ξανά αυτη την ενοχλητική μικρή κύστη, τότε ίσως θα πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου. Οι πλούσιες ενυδατικές κρέμες και οι κρέμες ματιών μπορεί να φράξουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι θύλακες και να σχηματίζεται το κεχρίο.

Οι οροί ενυδάτωσης κάτω από τα μάτια μπορούν να βοηθήσουν, ενώ η ρετινόλη μπορεί επίσης να κάνει καλή δουλειά, αφού αποβάλλει την περιττή λιπαρότητα από το δέρμα. βούρτσα τους με καμία άλλη!

Διαβάστε επίσης: 

Πηγή: savoirville.gr