Olivia Hussey-Leonard Whiting: Απορρίφθηκε η αγωγή τους για τις γυμνές σκηνές στην ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της υπεράσπισης, αφού διαπίστωσε ότι η αγωγή των ηθοποιών ασκήθηκε πολύ αργά

Το δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες δήλωσε, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ότι θα απορρίψει την αγωγή που κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του 1968, για τη γυμνή σκηνή της ταινίας, κρίνοντας ότι η απεικόνισή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία και ότι κατέθεσαν την αγωγή τους πολύ αργά.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Άλισον Μακένζι, αποφάσισε να απορρίψει την αγωγή που κατέθεσαν η Ολίβια Χάσεϊ, η οποία έπαιξε την Ιουλιέτα σε ηλικία 15 ετών και σήμερα είναι 72 ετών, και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ, ο οποίος έπαιξε τον Ρωμαίο. 

Ο δικηγόρος των ηθοποιών κατήγγειλε την απόφαση και δήλωσε ότι οι ηθοποιοί σκοπεύουν να καταθέσουν νέα αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εκμετάλλευση και η σεξουαλικοποίηση των ανηλίκων στην κινηματογραφική βιομηχανία πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί νομικά, ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα από τη ζημιά και να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος των ηθοποιών. 

Ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος πέθανε το 2019, είπε αρχικά στους δύο ηθοποιούς ότι θα φορούσαν εσώρουχα για τη συγκεκριμένη σκηνή στην κρεβατοκάμαρα, η οποία πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες των γυρισμάτων, υποστηρίζει η αγωγή.

Ωστόσο, το πρωί των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης είπε στους δύο τότε ανήλικους ηθοποιούς ότι θα φορούσαν μόνο μακιγιάζ σώματος, ενώ εξακολουθούσε να τους διαβεβαιώνει ότι η κάμερα θα ήταν τοποθετημένη με τρόπο που δεν θα έδειχνε γυμνό, σύμφωνα με την αγωγή. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, τίποτα από όσα τους είπε ο σκηνοθέτης δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με την αγωγή. Οι ηθοποιοί εμφανίστηκαν γυμνοί χωρίς να το γνωρίζουν, κατά παράβαση των νόμων της Καλιφόρνιας και των ομοσπονδιακών νόμων κατά της προσβολής της δημοσίας αιδούς και της εκμετάλλευσης παιδιών, υποστηρίζει η αγωγή τους.

Ο Τζεφιρέλι τους είπε ότι θα έπρεπε να παίξουν γυμνοί, «αλλιώς η ταινία θα αποτύγχανε» και η φήμη τους θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα. Οι ηθοποιοί «πίστευαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ σώματος, όπως απαιτούσε ο σκηνοθέτης». 

Οι ηθοποιοί υπογράμμισαν ότι εξακολουθούν να υποφέρουν από σωματικό και ψυχικό πόνο από το περιστατικό. «Περιμέναμε τόσα χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφεραν σε δήλωσή τους. «Υποθέτουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο...». 

Πηγή: skai.gr