Αυτό το συστατικό αρκεί για να αναβαθμίσει τον καφέ σου

Κι εκεί που θα ορκιζόσουν ότι καλύτερα δεν γίνεται, μαθαίνεις ότι υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που μπορεί να κάνει το τέλειο τελειότερο. Δεν είναι ο κουρκουμάς, δεν είναι το σιρόπι αγαύης, δεν είναι το κακάο, ούτε η κανέλα, το γάλα αμυγδάλου ή το έλαιο καρύδας. Το συστατικό εκείνο που αρκεί για να αναβαθμίσει τον καφέ σου ακούει στο όνομα L-θειανίνη.

Τι είναι η L-θειανίνη και γιατί αξίζει την προσοχή σου

Η L-θειανίνη είναι ένα αμινοξύ με δράση στο νευρικό σύστημα. Αποτελεί συστατικό του πράσινου τσαγιού, ενώ μικρότερες ποσότητες ανεβρίσκονται και στο λευκό και μαύρο τσάι.

Η πρόσθηκη 100 mg L-θειανίνης ανά 100 mg καφέ αρκεί για να δώσει στον καφέ σου το τελικό touch ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαύγεια και τις πνευματικές σου αποδόσεις. Πρόκειται για ένα ασφαλές και αρκετά οικονομικό προϊόν, γεγονός που επιτρέπει την καθημερινή του κατανάλωση.

Τι βάση έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας μικρής κλίμακας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience, ο συνδυασμός του καφέ με τηνL-θειανίνη αρκούσε για να βελτιώσει τις πνευματικές αποδόσεις όσων συμμετείχαν.

Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής, 27 υγιείς ενήλικες έλαβαν 50 mg καφεΐνης είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό με 100 mg L-θειανίνης. Κατόπιν αναλύθηκε η διαύγεια και τα επίπεδα διάθεσής των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους για οπτική επεξεργασία, αναγνώριση κειμένου, προσοχή κτλ.

Μετά από διάστημα 60 λεπτών από τη στιγμή της λήψης, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που ανήκαν στο γκρουπ που είχε λάβει το συνδυασμό των συστατικών, εμφάνιζαν βελτιωμένη προσοχή σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν πιει σκέτο καφέ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, “τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επικυρώσουν ήδη υπάρχοντα στοιχεία που καταδείκνυαν ότι ο συνδυασμός L-θεανίνης και καφεΐνης βελτιώνει την απόδοση σε πνευματικά απαιτητικές εργασίες”.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να συμβάλλει στη ανακούφιση του στρες και στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Τι κρατάμε από όλο αυτό;

Η L-θειανίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό που σε συνδυασμό με τον καφέ ενδέχεται να μπορεί να τονώσει το νευρικό σύστημα και να ενισχύσει την πνευματική διαύγεια και απόδοση. Επιπλέον μπορεί να δράσει ευεργετικά στη διάθεση και να ανακουφίσει από το στρες. Σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 100mg, είναι καλά ανεκτή από υγιείς ενήλικες και δεν έχει αναφερθεί έως ώρας καμία παρενέργεια.

Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι πρωτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού L-θειανίνης – καφεΐνης, θα χρειαστεί να προηγηθούν αρκετές επιπλέον έρευνες ώστε να επικυρωθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ασπρόμαυρες κουζίνες είναι το the next best thing στη διακόσμηση

Όλα εκείνα που θέλεις να ξέρεις για τα ένζυμα στη ρουτίνα περιποίησής σου

Πηγή: savoirville.gr