The Eftychia Project: Στην Ελλάδα για να βρουν τις ρίζες τους παιδιά που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ την δεκαετία του '50

Θα βρεθούν σε Αθήνα, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Δελφούς και Αράχωβα ενώ θα επισκεφθούν και κάποια από τα ιδρύματα στα οποία φιλοξενήθηκαν προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αμερική

 «Καλώς ήρθατε στην πατρίδα». Με αυτά τα λόγια και με ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε η Λίντα Κάρολ Τρότερ (ή Ευτυχία Νούλα) ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «The Eftychia Project», όσους και όσες βρέθηκαν χθες το βράδυ στην εναρκτήρια τελετή του δεύτερου reunion των υιοθετημένων στην Αμερική παιδιών από την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη». 

Περισσότερα από 20 άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά υιοθετήθηκαν δεκαετίες πριν στην Αμερική, διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα και έφτασαν πριν λίγες ημέρες εδώ για να αναζητήσουν τις ρίζες τους και να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο συναντήθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από χθες έως και τις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση θα βρεθούν σε Αθήνα, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Δελφούς και Αράχωβα ενώ θα επισκεφθούν και κάποια από τα ιδρύματα στα οποία φιλοξενήθηκαν προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αμερική.

«Χαιρόμαστε που είστε όλοι εδώ μαζί μας απόψε. Είμαι η Λίντα Κάρολ ή αλλιώς Ευτυχία Νούλα και είμαι η πρόεδρος του "The Eftychia Project". Είμαι μία από τα 4.000 παιδιά που υιοθετήθηκαν στην Αμερική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που είστε όλοι εδώ απόψε μαζί μας», ανέφερε η Λίντα Κάρολ Τρότερ (ή Ευτυχία Νούλα ) κατά την έναρξη της τελετής.

Τους παρευρισκόμενους με τη σειρά της καλωσόρισε και η αντιπρόεδρος του «The Eftychia Project», Παναγιώτα Βρυσιώτη τονίζοντας την ανάγκη να γίνει κατανοητό από το ελληνικό κοινοβούλιο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες. «Έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από βιολογικούς Έλληνες γονείς, θέλουν την ιθαγένειά τους, την υπηκοότητα τους, το διαβατήριό τους και να ανοίξουν τα αρχεία», σημείωσε η κ. Βρυσιώτη.

Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο β' αντιπρόεδρός της Γιάννης Ιωαννίδης, χαιρέτισε με τη σειρά του το 2ο reunion των υιοθετημένων στην Αμερική παιδιών από την Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξή του σε όσους αναζητούν τις ρίζες τους και τις βιολογικές τους οικογένειές τους, δηλώνοντας πώς η Ελληνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είναι δίπλα τους.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κ. Τρότερ (Ευτυχία Νούλα) να τραγουδάει και να παίζει στο πιάνο το τραγούδι «Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ