Κλείσιμο

Ορειβατική ιστορία του Ολύμπου

Οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Μύτικα ήταν ο Χρήστος Κάκαλος, ο Frederic Boisonas και ο Daniel Baud Bovy στις 2 Αυγούστου του 1913.

Μέχρι τότε κρατούσε το άβατο αφού νωρίτερα πολλές προσπάθειες για την προσέγγιση της κορφής ήταν αποτυχημένες. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην άγνοια που είχαν για το ποια ήταν τελικά η ψηλότερη κορφή.

Ο Γερμανός γεωγράφος Βarth ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ποια ήταν η ψηλότερη κορφή του Ολύμπου το 1862, όταν ανέβηκε απ\' τον Κοκκινοπλό στο Σκολιό, στον Προφήτη Ηλία και στον ΄Αγιο Αντώνιο.

Τραγική είναι η ιστορία του Γερμανού Ed Richter όταν το Μάιο του 1909, ανεβαίνει στον ΄Αγιο Αντώνιο αλλά σταματά απ\' το πυκνό χιόνι. Την επόμενη χρονιά προσπαθεί και φτάνει μέχρι τη Σκάλα. Στην τρίτη αποστολή αιχμαλωτίζεται από ληστές και ταλαιπωρημένος απελευθερώνεται μετά από διαπραγματεύσεις.

Το όνειρο όμως του Richter πραγματοποιεί ο γιος του το 1914, ο οποίος όμως αργότερα, πέφτει με αεροπλάνο στον Όλυμπο και σκοτώνεται στο σημείο που είχε αιχμαλωτιστεί ο πατέρας του.

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Μύτικα έγινε από τους Dorier, Ιωαννίδη, Νάτση, στις 20 Μαρτίου του 1931. Το Στεφάνι, η πιο απόκρημνη κορφή (2.909 μ.) πατήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Αυγούστου του 1921 από το Χρήστο Κάκαλο και τον Ελβετό αλπινιστή Marcel Kurz. Μεγάλη μορφή όμως του Ολύμπου υπήρξε ο Βασίλης Ιθακήσιος.

Μεγάλος ζωγράφος αφιέρωσε τη ζωή του στον Όλυμπο αφού ζωγράφισε πάνω από 500 πίνακες ζώντας σε μια σπηλιά στη χαράδρα του Ενιπέα. Υπάρχουν όμως και άλλα 3 ονόματα που έχουν συνδέσει στενά το όνομά τους με τον Όλυμπο.

Γιώσος Αποστολίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης και Κώστας Ζολώτας. Ο Κώστας Ζολώτας διαχειρίζεται το καταφύγιο \"Σπήλιος Αγαπητός\" στα 2.100 μ. και είναι γνώστης του Ολύμπου και των διαδρομών του.

Οι δύο προηγούμενοι δεν είναι στη ζωή αλλά έζησαν τον Όλυμπο πολύ έντονα, ιδιαίτερα ο Γιώργος Μιχαηλίδης ο οποίος άνοιξε σχεδόν όλες τις αναρριχητικές διαδρομές στο Στεφάνι, τον Μύτικα και το Σκολιό.

Μεγάλος ορειβάτης, αναρριχήθηκε σε δύσκολες διαδρομές στις ΄Αλπεις, στους Δολομίτες και επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον Όλυμπο, όπου τελειοποιούσε την ορειβατική του τεχνική.

Ο Γιώσος Αποστολίδης, ορειβάτης και κορυφαίο στέλεχος του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, υπήρξε ο βασικός πρωτεργάτης στην κατασκευή του υψηλότερου ελληνικού καταφυγίου (2.720 μ.) που φέρει τ\' όνομά του. Δυστυχώς και οι δύο σκοτώθηκαν στο \"Λούκι\" του Μύτικα.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου