Ο ΣΚΑΪ στη Λέσβο: Πού θα κατασκευαστεί το κλειστό κέντρο – Διχογνωμία κατοίκων

Στη Λέσβο βρέθηκε ο ΣΚΑΪ, καταγράφοντας τόσο τις αντιδράσεις των κατοίκων, όσο και το σημείο όπου φαίνεται ότι θα κατασκευαστεί  η κλειστή δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στην τοποθεσία Καράβα. 

Η τοποθεσία εντοπίζεται μεταξύ των οικισμών Μανταμάδος, Πεδή και Αγία Παρασκευή, και απέχει 4 χιλιόμετρα από τον πιο κοντινό οικισμό, με 3 χλμ.  από αυτά να είναι χωματόδρομος. «Δραστηριοποιούνται εδώ πέρα κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής μας. Όταν γίνει αυτό το πράγμα αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν από δω πέρα, δεν μπορούν να μείνουν» δήλωσε κάτοικος στην κάμερα του ΣΚΑΪ.  


Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που χωρίζουν τους οικισμούς από την Καραβα είναι αρκετά μεγάλες. Απέχει 4 χλμ. από την Πεδή, 10 χλμ από το Μανταμάδο και 12 χλμ. από την Αγία Παρασκευή. Αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους κατοίκους. «Ποιος δίνει το δικαίωμα στον κάθε υπουργό να αλλάξει τη  ζωή μου από τη μια μέρα στην άλλη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας άλλος κάτοικος κοντινού οικισμού.  Αν και η περιοχή μοιάζει να αποτελεί βοσκότοπο με χαμηλή κυρίως βλάστηση οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν κίνδυνους όπως η πρόκληση πυρκαγιών. 


Διαφορετικό είναι πάντως το κλίμα στη Μόρια εκφράζοντας τη διχογνωμία στο νησί. «Αυτά που ανακοινωθήκαν από την κυβέρνηση μας καλύπτουν, επί του παρόντος βέβαια θέλουμε να τα δούμε και στην πράξη» σημειώνει κάτοικος της Μόριας. 


Την άμεση εκκένωση της Μοριας ζήτησε και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους προσφυγές εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Σήμερα 22.000 αιτούντες άσυλο ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και δηλώνουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Πηγή: skai.gr