Επιτάξεις σε 5 νησιά για κλειστά κέντρα - Όλες οι αντιδράσεις

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς τον σχεδιασμό της για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών σε πέντε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Η κυβέρνηση δεσμεύει εκτάσεις στην τοποθεσία Καράβας, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, κοντά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στην Θέση 17 του Δήμου Χίου, κοντά στον δρόμο Χίου-Βολισσού και στην τοποθεσία Ζερβού, παραπλεύρως της υπό κατασκευής δομής, στην Ανατολική Σάμο. Ακόμα, στη Κω θα αξιοποιηθεί έκταση του Δημοσίου, στην τοποθεσία Πυλί, ενώ το ίδιο θα γίνει και στη Λέρο, στην τοποθεσία Λέπιδα.

«Πρέπει τα κέντρα να είναι επαρκή. Γιατί αν δεν είναι επαρκή, πρώτον θα έχουμε φαινόμενα σαν αυτά που βιώνουμε σήμερα με τις συνθήκες ασφαλείας που δημιουργούνται, δεύτερον θα λειτουργούν θελκτικά για τις ροές, γιατί θα δίνουν την αίσθηση σε αυτόν που έρχεται ότι μπορεί να μπει», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πέντε νέες, κλειστές δομές να είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι το καλοκαίρι. Σε αυτές, θα διαμένουν όσοι φτάνουν στα νησιά, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι πρόκειται να απελαθούν, καθώς δεν έχουν λάβει άσυλο.

Όσοι διαμένουν στα κέντρα, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο διάστημα, ενώ οι πόρτες στις δομές θα κλείνουν τα βράδια. Οι πέντε νέες δομές θα έχουν συνολική δυναμικότητα περί τα 20.000 άτομα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ‘’κλειστό’’ και την άλλη δήθεν ‘’ελεγχόμενο’’», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρά και από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το ζήτημα να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

«Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ», τονίζει το ΚΚΕ.

Τι λένε οι κάτοικοι των νησιών

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών στο σχέδιο της κυβέρνησης. Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επαφές με τοις τοπικές αρχές των νησιών, για να αμβλυνθεί η ένταση.

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, δηλώνουν κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες στην Λέσβο, όπου η κυβέρνηση επιτάσσει δομή στην περιοχή Καράβας.

«Δεν δεχόμαστε με τίποτα, θα πέσουν κορμιά εκεί κάτω. Φυλάμε Θερμοπύλες εδώ πέρα αφού είναι για να τις φυλάξουμε και εντός των συνόρων ’’μολών λαβέ’’», δήλωσε ο Χαράλαμπος Τζελαΐδης, πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου της Λέσβου.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μουντζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι η περιφέρεια «δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συγκεντρώσεων οι οποίες μιλούν για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων».

Ειρωνικά σχολίασε τις ανακοινώσεις ο Ταξιάρχης Βέρρος, δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, μέσω Facebook.

«Μας καλούν την Πέμπτη για να μας πούνε τι θα κάνουν για να "οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη" που παραδέχονται ότι έχει χαθεί και την Δευτέρα ανακοινώνουν επιτάξεις. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι θα κλείσουν την Μόρια, θα αποσυμφορήσουν το νησί ,θα,θα,θα.Οχι,κύριοι, δεν σας πιστεύουμε», έγραψε ο Ταξιάρχης Βέρρος.

 

 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, αισιοδοξεί πάντως ότι η περιοχή του θα ανακουφιστεί με τα μέτρα της Κυβέρνησης.

«Άμα γίνει ένα άλλο κέντρο και έχουμε επιστροφές και έχουμε αποσυμφόρηση και τελικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας οπωσδήποτε - όχι ανακούφιση - είναι πάρα πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον τόπο μας εδώ για το χωριό μας», τόνισε ο κ. Μαστρογιάννης.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Μυτιληνιών στην Σάμο αντιδρούν στην διεύρυνση της υπό κατασκευή νέας δομής στη θέση Ζερβού που αρχικά προέβλεπε την φιλοξενία 1.200 ατόμων.

«Μην ανησυχείτε 1.200 άτομα θα είναι. Όταν μου λες ότι θα μου μαζέψεις 150 στρέμματα όμως, δεν πάμε για τα 1.200 άτομα ούτε για τις 5.000 πάμε για τις 10.000 και πλέον», τόνισε ο Γιώργος Ελευθερόγλου, πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιληνιών στη Σάμο.

Πηγή: skai.gr