Προσφυγικό - Αντιδρούν στα νησιά για τις κλειστές δομές: «Όχι σε αβύθιστες φυλακές της ΕΕ»

Προσφυγικό - Αντιδρούν στα νησιά για τις κλειστές δομές: «Όχι σε αβύθιστες φυλακές της ΕΕ»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων σε Σάμο, Λέσβο και Χίο στην κυβερνητική απόφαση για επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων με «fast track» διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που έχει καλέσει η κυβέρνηση. Οι πρώτες σκέψεις για αντιδράσεις είναι η μη συμμετοχή  στη σύσκεψη και οι διαδηλώσεις των νησιωτών έξω από το υπουργείο. 

Λέσβος: «Αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση»

Με αφορμή την κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται η τοποθεσία «Καράβας», ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος καλεί ως πρώτη αντίδραση τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου οι εκπρόσωποι των προσφυγόπληκτων περιοχών να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον Νότη Μηταράκη. 

Σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…».

Σάμος: «Ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» 

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» κάνει λόγο ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.
 
Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».

«Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι» σημειώνει.

Αναφέροντας ότι σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου δηλώνει ότι δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Το νέο ΚΥΤ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε» .

«Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» καταλήγει ο κος Πανουράκης.

Χίος: «Αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» 

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» .

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.Κατά τον κο Μπουγδάνο «φαινόταν ότι κάτι θα γίνονταν από την απολυτότητα των κυβερνώντων τις τελευταίες ημέρες».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».

Πηγή: skai.gr