Ο Έντι Ζεμενίδης στον ΣΚΑΪ: Τι σηματοδοτούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Το ερώτημα τι σηματοδοτεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία απαντά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη, ο Εντι Ζεμενίδης, Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας. Όπως αναφέρει το μήνυμα είναι σαφές: η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και παράλληλα να διατηρεί τις παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Γιώργος Ευγενίδης
 Είμαστε λίγες μέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και το ερώτημα είναι τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή πολιτικής και αν το μήνυμα είναι ευκρινές στην Τουρκία. 

Εντι Ζεμενίδης
Εκτελεστικός Διευθυντής Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας

Φυσικά. Δεν φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν, με τις δηλώσεις του, να έμαθε τίποτα. Αυτό το μήνυμα που έχει στείλει η Αμερική ότι τώρα επιτέλους ο Λευκός Οίκος και το ΥΠΕΞ είναι στην ίδια σελίδα με το Κογκρέσο, το οποίο επί 4 χρόνια ζητά τέτοια αλλαγή πολτικής. Και μπορεί να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν το Κογκρέσο με τον αμυντικό προϋπολογισμό και με την τροπολογία δεν ανάγκαζε τον Πρόεδρο να επιβάλλει τις κυρώσεις. Στις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να κρατήσει τις παραδοσιακές σχέσεις, δεν θα έχει λευκή επιταγή από τις ΗΠΑ και το κάθε πράγμα που κάνει η Τουρκία θα επηρεάζει την Αμερική στην ουσία, όχι μόνο λόγια. 

Γιώργος Ευγενίδης
Εκτιμάς ότι αυτή η σαφής αμερικανική στάση μπορεί να είναι και ένα μήνυμα στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της;

Εντι Ζεμενίδης
Εκτελεστικός Διευθυντής Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας

Ναι, φυσικά. Γιατί, όπως βλέπουμε, και στο Κογκρέσο έχει συζητηθεί η στάση της Ευρώπης και στο ΥΠΕΞ. Είδαμε και πριν απ΄μια εβδομάδα ο κ. Πομπέο το έθεσε στο ΝΑΤΟ. Δεν ήταν διμερές. Το πήρε στο ΝΑΤΟ και ήταν ένα μεγάλο μήνυμα και για την Ευρώπη. 

Γιώργος Ευγενίδης
Σήμερα, συμπτωματικά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται να λέει "κοιτάξτε, εμείς του S-400", τους πήραμε και θα τους χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μόνοι μας. Και βάζει και ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και προβάλλει διεκδικήσεις για εδάφη. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυστηρό ζήτημα, αλλά στις ΗΠΑ η άρνηση της Τουρκίας να αντιληφθεί το μήνυμα;


Εντι Ζεμενίδης
Εκτελεστικός Διευθυντής Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας

Τώρα δεν το βλέπουμε πλέον ως διμερές ζήτημα. Να πάμε πίσω και να θυμηθούμε το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, το οποίο είναι για όλη την Αν. Μεσόγειο και έχει αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία. Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι και νομίζουν ότι είναι διμερές θέμα, η Τουρκία το θεωρεί διεθνές θέμα ή τουλάχιστον θέμα που επηρεάζει όλη την περιοχή. 

Πηγή: skai.gr