Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει έμπρακτα την Παγκόσμια Ημερών Ζώων - Η πρωτοποριακή του δράση

Της Σταματίνας Σταματάκου

Ο Δήμος Αθηναίων τον τελευταίο χρόνο δίνει το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και σήμερα γιορτάζει έμπρακτα την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ανακοινώνοντας το http://www.animalscityofathens.gr. Είναι η ιστοσελίδα που δημιούργησε για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, τις καταγγελίες κακοποίησης και την ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου για τους μικρούς μας φίλους. Στο SKAI.gr μίλησε η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Υπεύθυνη για τα Ζώα, Σεραφίνα Αβραμίδου.

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ζώων είναι μια καλή αφορμή για να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας όσον αφορά στα ζώα, τα οποία είμαστε υπεύθυνοι να προστατεύουμε, τόσο βάσει νόμου όσο και βάσει προσωπικής ηθικής», δήλωσε στο SKAI.gr η Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Υπεύθυνη για τα Ζώα. 

Αναφερόμενη στον απολογισμό του έργου της μας είπε: «Ξεκινήσαμε με την πλήρη αναδιοργάνωση του Τμήματος Αστικής Πανίδας ώστε να στελεχώνεται με αποδεδειγμένα φιλόζωους υπαλλήλους. Τρέχουμε προγράμματα στειρώσεων και γενικής κτηνιατρικής περίθαλψης (εμβολιασμοί, ηλεκτρονική σήμανση, κλπ) για αδέσποτους σκύλους και γάτες, μέσω των οποίων περιθάλψαμε 1.105 ζώα, 460 σκύλους και 645 γάτες, σε έναν χρόνο. Σε συνεργασία με εθελοντές βρίσκουμε σπίτια φιλοξενίας αλλά, κυρίως, υιοθεσίες για τα ζώα που βρίσκονται στα χέρια μας, έχοντας καταφέρει να υιοθετηθούν μέχρι τώρα περισσότεροι από 200 σκύλοι και 30 γάτες. Στην περίοδο του lockdown μοιράσαμε τροφές σε όλους τους εθελοντές που σιτίζουν ζώα, ενώ αμέσως μετά την λήξη των περιορισμών σημάναμε ηλεκτρονικά πάνω από 200 δεσποζόμενους σκύλους και γάτες δημοτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τοποθετήσαμε ταΐστρες και σπιτάκια για τα ζώα της πόλης που μένουν στον δρόμο. Η πρωτοβουλία μας αυτή υποστηρίχθηκε από το Selina pet friendly hotel και την Dogs' Voice μέσω του project Arts4Cats το οποίο θα μας προμηθεύσει με ακόμη περισσότερα σπιτάκια-έργα τέχνης για τις γατούλες της Αθήνας».

Για τη σημερινή ημέρα η κ. Αβραμίδου μας είπε: «Φτάνοντας στο σήμερα, ξεκινήσαμε την επίσημη ιστοσελίδα της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων www.animalscityofathens.gr μέσα από την οποία οι δημότες μας θα ενημερώνονται, θα καταγγέλουν, θα επικοινωνούν αλλά κυρίως θα μπορούν να βρουν το νέο μέλος της οικογένειάς τους επιλέγοντας μέσα από περισσότερους από 80 σκύλους και γάτες που περιμένουν να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Η υπηρεσία μας έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα με τις δικές της σελίδες σε Facebook και Instagram, αναπτύσσοντας την εξωστρέφειά της και δίνοντας στους δημότες της Αθήνας μια πληθώρα μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων το πρόγραμμα και οι παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου μας, Αθήνα 984, θα κάνουν μια ολοήμερη καμπάνια αφιερωμένη στην υιοθεσίακαλώντας τους πολίτες να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα και να μαγευτούν από τις υπέροχες φατσούλες που ψάχνουν σπίτι». «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η κατασκευή πάρκων για σκύλους σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την παράδοση της πρώτης κτηνιατρικής κλινικής της πόλης μας και του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας σκύλων», συμπλήρωσε. 

Όπως μας επεσήμανε, «είναι η πρώτη φορά που όλες οι υπηρεσίες ενός Δήμου ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό των ζώων, τόσο αυτών που ζουν στο δρόμο όσο και αυτών που ζουν σε σπίτια. Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι τα ζώα που ζουν στο δρόμο, τα άστεγα και όχι αδέσποτα όπως λέει ο αγαπημένος μου φίλος κτηνίατρος Μανώλης Βορρίσης, αυτό που αναζητούν είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η συντροφιά. Τα ίδια πράγματα που έχουμε ανάγκη και εμείς οι άνθρωποι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Προχωρώντας με γνώμονα αυτό, έχουμε βάλει κάποιους σημαντικούς στόχους (ή στοιχήματα). Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από όλα είναι να μην υπάρχουν πλέον ζώα στον δρόμο. Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται πολύ χρόνο, πολλή δουλειά, εντατική ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και επιβολή του νόμου. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, θα είμαστε αρωγοί στο έργο των εθελοντών που βρίσκονται νυχθημερόν στο πλάι αυτών των πλασμάτων και θα χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα οποία είναι πλέον πολλά, ώστε να διασφαλίζουμε πως κάθε πλάσμα που φτάνει στα χέρια μας θα βρίσκει την οικογένεια που θα το κάνει ισότιμο μέλος της».

Τέλος, το μήνυμά της Σεραφίνας Αβραμίδου είναι: «Όπως έχει πει και ο συγγραφέας Matthew Scully "Τα ζώα αποτελούν περισσότερο από ποτέ μια δοκιμασία του χαρακτήρα μας, της ικανότητας της ανθρωπότητας για ενσυναίσθηση και για αξιοπρεπή, έντιμη συμπεριφορά και πιστή διαχείριση. Καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε με καλοσύνη, όχι επειδή έχουν δικαιώματα ή δύναμη ή αξίωση στην ισότητα αλλά, κατά μία έννοια, επειδή ακριβώς δεν έχουν τίποτα από αυτά... Στέκονται μπροστά μας άνισα και αδύναμα". Εύχομαι με αφορμή αυτή την Παγκόσμια Ημέρα τόσο εμείς που έχουμε κάποιο θεσμικό ρόλο αλλά και ο καθένας από την δική του θέση να σκεφτούμε τα παραπάνω και ίσως έτσι, μέσα από την αντιμετώπισή μας προς τα ζώα, γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Πηγή: skai.gr