«Λήξη συναγερμού» για τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος – Ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα

Επίσκεψη Σταϊκούρα σε ΥΠΑ και ΚΕΠΑΘ-Μ - Χρ. Αλεξοπούλου: "Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά"

"Λήξη συναγερμού" σήμανε το βράδυ της Δευτέρας για τις πτήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που επηρεάστηκαν λόγω του "τεχνικού ζητήματος" που ανέκυψε στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας και προκάλεσε ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων στην Ευρώπη. Το σύστημα επιδιορθώθηκε μετά από έξι με επτά ώρες, σύμφωνα με ενημέρωση του Λονδίνου, ωστόσο σε πολλές χώρες τα προβλήματα στις πτήσεις παραμένουν.

Σταϊκούρας

Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας) επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Οι τρεις τους ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, καθώς και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για την προσωρινή αναστάτωση που προέκυψε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων της Βρετανίας.

"Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα", δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κα Αλεξοπούλου.

Σταϊκούρας

Από τη Βρετάνια έχουν ακυρωθεί 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, συνολικά πάνω από 500 πτήσεις, τόνισε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάσης Γκαβός. Οι καθυστερήσεις, έφθαναν και τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Υπάρχουν περίπου 80 πτήσεις που επηρεάστηκαν για τους επιβάτες από την Ελλάδα τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ. 

Το τεχνικό πρόβλημα έτυχε τη Δευτέρα, ημέρα αργίας στη Βρετανία, και παραδοσιακά μια από τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στα βρετανικά αεροδρόμια, καθώς οι εκδρομείς παρέτειναν τις διακοπές τους και επρόκειτο να επιστρέψουν όχι μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τα νησιά με προορισμό όχι μόνο το Λονδίνο, αλλά και πολλά περιφερειακά αεροδρόμια. 

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ αναγνώρισε ότι οι πτήσεις "εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζονται".

"Θα ενθαρρύνω όλους τους επιβάτες να διαβάσουν τις οδηγίες της ΥΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όταν καθυστερούν ή ακυρώνονται πτήσεις", πρόσθεσε.
Η CAA, ή η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, είναι η καταστατική εταιρεία που επιβλέπει και ρυθμίζει όλες τις πτυχές της πολιτικής αεροπορίας στη Βρετανία. 

Πηγή: skai.gr