Η Τουρκία στέλνει το Barbaros και άλλα δύο σκάφη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου, στέλνει η Τουρκία τρία ερευνητικά σκάφη, συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων αναφέρει πως το ερευνητικό Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη TANUX-1 και R/V APOLLO MOON θα διεξάγουν σεισμογραφικές μελέτες στην περιοχή.

Τα τρία σκάφη είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή σήμερα το πρωί και θα ολοκληρώσουν το έργο τους μεθαύριο Σάββατο.

Η NAVTEX ζητά από τα παραπλέοντα πλοία να διατηρήσουν απόσταση τουλάχιστον πέντε ναυτικών μιλίων από τον τουρκικό στολίσκο.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε στείλει το Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον Οκτώβριο, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το τελευταίο διάστημα ανώτεροι τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχουν διαμηνύσει πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχτεί «τετελεσμένα» στο Αιγαίο Πέλαγος και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Μεσόγειο.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα σημεία τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι διμερείς διερευνητικές επαφές που αφορούν το ζήτημα έχουν «παγώσει» εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή: skai.gr