Η μάχη των μπλόκων: Μπλόκο αγροτών στoν Προμαχώνα, μπλόκο Βούλγαρων στη γείτονα

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του "αντιμπλόκου", από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα.

Οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες Τρίτη το μεσημέρι να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

"Ο καθένας είναι
ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ", δήλωσε, χθες από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα.

Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Στο μεταξύ, σε εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων προχωρούν πλέον οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής, από τις επτά το πρωί έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό υποκαταστημάτων τραπεζών στα Μουδανιά και θα αποχωρήσουν από το σημείο μετά τις 3μμ, οπότε λήγει το ωράριο των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. Σε πολύωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης.

Εξάλλου, την αποχώρηση από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μεγάλης δύναμης τρακτέρ, γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας «συμφέροντα και ένταξη του μπλόκου σε δυνάμεις που δεν συνάδουν με την απόφαση της πλειοψηφίας».

Το συνηθισμένο
πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα: Στο διάστημα από 11πμ έως 3μμ είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 3μμ έως τις 6 το απόγευμα θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους. Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους σε μια διαδρομή που φτάνει τα 75 περίπου χιλιόμετρα η παράκαμψη.

Επιπλέον, στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Επ' αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η εθνική οδός Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι με καθυστέρηση είκοσι λεπτών περίπου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ