Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια: Οι φλόγες έφτασαν στη Νέα Ζωή Μάνδρας

Εκλεισε η παλιά και η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου - Δραματική η κατάσταση με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε κατοικημένες περιοχές - Εντολή εκκένωσης σε Πουρνάρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Νέο Πόντο

Ανεξέλεγκτο κινείται το πύρινο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια τη Δευτέρα, με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην εσπευσμένη εκκένωση τουλάχιστον έξι οικισμών.

Οι πύρινη λαίλαπα έφτασε στην είσοδο της Νέας Ζωής Μάνδρας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια, προκειμένου να εκκενωθεί και από τους τελευταίους πολίτες που παρέμεναν στις περιουσίες τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ήδη, οι πρώτες εικόνες από τη Νέα Ζωή Μάνδρας δείχνουν οικήματα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ το μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους του οικισμού Γλυκιά Ζωή προς τους Αγίους Θεοδώρους, κοντά στα διυλιστήρια,  ενώ λίγο νωρίτερα είχε κλείσει η παλιά και η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του οικισμού Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου ανέφερε πως η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα ενώ όπως είπε έχει πληροφορίες πως έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού. Όπως επισήμανε αν συνεχιστούν οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα και έρθουν κι άλλα πυροσβεστικά θα σωθεί τουλάχιστον το 80% του οικισμού.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Δείτε βίντεο από την Αττική οδό: 

Εντολή εκκένωσης σε οικισμούς

Ήδη έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, εκτός από τη Νέα Ζωή Μάνδρας, να εκκενωθούν οι οικισμοί Πουρνάρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Νέος Πόντος.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Πανόραμα. Ειδοποίηση για εκκένωση και της Νέας Ζωής Μάνδρας  αλλά και τον οικισμό Πόντου προς την Ελευσίνα. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι ειδοποίηση εκκένωσης εκδόθηκε και για τον οικισμό Νέου Πόντου. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και πάει προς Μάνδρα.

112

πύρινα μέτωπα

Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στη δυτική πλευρά του πύρινου μετώπου και καταβάλλεται προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά στην παλαιά εθνικη οδό Μανδρας Θήβας. 

Επιστρέφει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. 

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Δερβενοχώρια

Πολλές είναι όμως και οι αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.  Αναφορικά με τη φωτιά στο Λουτράκι, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Το μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό. Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

Αυτή την ώρα στην περιοχή των Δερβενοχωρίων επιχειρούν 140 πυροσβεστες 48 οχηματα, πεζοπόρα τμήματα, ενώ επιχειρούν 6 εναέρια μέσα στη δυτική πλευρά του μετώπου και στην ανατολική πλευρά 7 εναέρια.

Derv

Παράλληλα, η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκή συνδρομή σε μέσα και ήδη αναμένεται να φτάσουν δύο canadair από τη Γαλλία και άλλα δύο από την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, η κατάσταση στις 11.30 το πρωί είχε ως εξής:

Σαρωνίδα/Κουβαράς: δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, η επιχείρηση για πλήρη έλεγχο συνεχίζεται και με τις επίγειες δυνάμεις και με εναέρια μέσα που κάνουν διαβροχή. 

Συνεργεία της Αρωγής με τον Χρήστο Τριαντόπουλο ήταν από το πρωί στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων Ολύμπος (43ο χλμ Αθηνων Σουνίου), όπου έγινε κατανομή των συνεργείων και έχουν ξεκινήσει ήδη με τους αντιδημάρχους της περιοχής να μπαίνουν στους οικισμούς για καταγραφή των ζημιών.

φωτια

φωτιά

Λουτρακι/Καλλιθέα: Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Δερβενοχώρια: η φωτιά έχει ελεγχθεί στα νότια στην περιοχή του Τιτάνα, οι επιχειρήσεις των επίγειων εστιάζουν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς. Είναι πυκνό δάσος. Οι εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. 
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας του δάσους και του δύσβατου της περιοχής. 

φωτια

Έχει βγει προειδοποιητικό 112 για το Θριάσειο λόγω καπνών από την φωτιά που μαίνεται βόρεια: οι πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται Τμήματα της Σαρωνίδας, της περιοχής Όλυμπος στο Λαγονήσι, το Ολυμπιακό Χωριό Καλυβίων.

Επίσης μικρό τμήμα του χωριού Τιτάν στη Μάνδρα Αττικής και οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιάς όπως και ο οικισμός Ειρήνη στην ίδια περιοχή.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου.

Πηγή: skai.gr