Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τις πληροφορίες ότι βρέθηκε το μαύρο κουτί του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

Πληροφορίες από τη Σαντορίνη αναφέρουν ότι το ειδικό ρομποτικό σκάφος, που καταδύθηκε εκ νέου το πρωί της Παρασκευής στο σημείο που έγινε το ναυάγιο, εντόπισε το μαύρο κουτί στη γέφυρα του πλοίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Οι αρχές στη Σαντορίνη μελετούν τρόπους ανέλκυσής του, η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη, αφού το μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο δε διευκολύνει τους δύτες.

Την παραλαβή του μαύρου κουτιού θα επιχειρήσουν αρχικά και τα δύο υποβρύχια ρομπότ του ΕΛΚΕΘΕ, ενώ αν αποτύχουν, λόγω της θέσης του βυθισμένου πλοίου, η παραλαβή θα γίνει από εξειδικευμένους δύτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ειδικό κουτί έχει καταγράψει τα πάντα από τη στιγμή της πρόσκρουσης, της ρυμούλκησης και της βύθισης. Για το λόγο αυτό, η κασέτα καταγραφής, αφού εξεταστεί λεπτομερώς από ειδικούς τεχνικούς, εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, του Λιμενικού Σώματος και της πλοικτήτριας εταιρίας, θα παραδοθεί στον εισαγγελέα, αφού αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας.

Οι έρευνες του ειδικού ρομπότ συνεχίζονται, αν και με δυσκολία, για την ανεύρεση των δύο Γάλλων, ενώ από την πλευρά τους τα απορρυπαντικά σκάφη συνεχίζουν το έργο καθαρισμού.
Πηγή: skai.gr