Δούρου για πρόγραμμα ψεκασμών: Δεν διατάζω εγώ τους δήμους

Αιχμές κατά της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου άφησε σε δήλωσή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με αφορμή το «καμπανάκι» της Κεντρικής Ένωσης για τη δημόσια υγεία. Η ΚΕΔΕ έβαλλε και κατά της Περιφέρειας Αττικής για ανεπαρκή μέτρα, και προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις, με την κ. Δούρου από την πλευρά της να κάνει λόγο για «κάποιους που μένουν στη μάχη των εντυπώσεων». 

Ειδικότερα, η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει ότι «τους τελευταίους μήνες η Περιφέρεια Αττικής δίνει μία μάχη απέναντι στον γνωστό πια σε όλους μας, και τα καταστροφικά αποτελέσματά του, ιό του Δυτικού Νείλου. Με ένα ολοκληρωμένο και εντατικό πρόγραμμα ψεκασμών, η Περιφέρεια Αττικής, στις περιαστικές περιοχές, δίνει τη μάχη να προστατεύσει τη ζωή των συμπολιτών μας. Ωστόσο, θέλω να πω ότι οι περιαστικές περιοχές είναι μόνο το 20%. Αντιθέτως στο υπόλοιπο 80% των δημοτικών και ιδιωτικών περιοχών, όπου εκεί έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά».

Γι’ αυτό το λόγο, προσθέτει η κ. Δούρου απέστειλα μόλις τη Δευτέρα μία επιστολή προς τους Δημάρχους, επιμένοντας στο ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Θα ήθελα να κάνω γνωστό στους συμπολίτες μου ότι οι σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων και της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι σχέσεις ιεραρχίας, επομένως δεν είναι ο/η Περιφερειάρχης που τους διατάζει. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού και να μην μείνουμε στη μάχη των εντυπώσεων όπως φαίνεται ότι κάποιοι εξ αυτών μένουν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» σημειώνει η Περιφερειάρχης.  


«Όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ψευδείς εντυπώσεις»


Εξάλλου, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, η Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τους 66 δημάρχους της Αττικής σχετικά τα μέτρα πρόληψης και τους ψεκασμούς για το Κουνούπι του Δυτικού Νείλου, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, (2018 - 2020), η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει συμβάσεις, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ». «Στο πλαίσιο αυτό, από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές περιαστικά όλων των Δήμων. Οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στα περιαστικά σημεία των Δήμων της Περιφέρειας».

Παράλληλα, στην επιστολή της η Περιφερειάρχης σημειώνει ότι: 

«Επειδή το διακύβευμα της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό δεν επιδέχεται δηλώσεις / ανακοινώσεις που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ανακριβείς εντυπώσεις, 
Επειδή η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να μετατραπεί ούτε σε αρένα ούτε σε αίθουσα δικαστηρίου, με τους αιρετούς στη θέση του κατηγορούμενου, Επειδή ο ρόλος των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η προαγωγή της συνεργασίας προς όφελος των πολιτών, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα των μέτρων  πρόληψης και τους ψεκασμούς για το Κουνούπι του Δυτικού Νείλου (…), Επειδή και φέτος, εγκαίρως, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δίνουμε κοινό αγώνα – Περιφέρεια και Δήμοι -, κατά ενός φαινομένου που δυστυχώς δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά ούτε αφορά αποκλειστικά μία Περιφέρεια ή μία χώρα (…), Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε την αρμονική και αποτελεσματική μέχρι σήμερα συνεργασία μας, καθώς ο κοινός μας στόχος είναι πάνω από όλα η προστασία της υγείας των πολιτών μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, με σωστή ενημέρωση των πολιτών, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς κινήσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».

Κλείνοντας η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τονίζει ότι «έχουμε απέναντί μας ένα σύνθετο φαινόμενο, που απαιτεί υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση, συνεχή κινητοποίηση και παρεμβάσεις σε όλες τις εστίες, σε περιαστικούς, αστικούς αλλά και ιδιωτικούς χώρους». «Αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί και θα την κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών της Αττικής», καταλήγει η ίδια. 

Στην κ. Δούρου απάντησε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης: 

Πηγή: skai.gr