Διοξίνες σε γάλα - κοτόπουλα στους Ταγαράδες

Την καταστροφή του γάλακτος απ‹ όλες τις μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης αποφάσισε η Νομαρχία, μετά την ανίχνευση διοξινών πάνω από τα επιτρεπτά όρια τόσο σε γάλα, όσο και σε κοτόπουλα. Παράλληλα, μετά και τη φωτιά που ξέσπασε πρόσφατα στη χωματερή της περιοχής αποφασίστηκε η συνέχιση των ελέγχων και η άμεση λήψη νέων δειγμάτων γάλακτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, από τα αποτελέσματα των ελέγχων του Δημόκριτου προκύπτει ότι: «Υπάρχει επιβάρυνση διοξινών στο αιγοπρόβειο γάλα από μονάδα κοντά στη χωματερή και κοντά (νοτίως) του Δ.Δ. Ταγαράδων κατά 3.33% και 28%, αντιστοίχως, με ανώτατο θεσμοθετημένο όριο συγκέντρωσης 3.0pg/g ενώ στα αντίστοιχα δείγματα οι συγκεντρώσεις ήταν αντίστοιχα 3.1 pg/g και 3.84 pg/g. Οι συγκεντρώσεις των διοξινών σε δείγματα κρέατος και αυγών της ίδιας περιοχής είναι κάτω από τα όρια. Στα δείγματα του Δ.Δ. Αγ.Παρασκευής οι συγκεντρώσεις διοξινών ήταν κάτω από τα όρια στο γάλα αλλά πάνω από τα όρια στο κρέας οικόσιτου κοτόπουλου. Στο δείγμα γάλακτος από το Δ.Δ. Κάτω Σχολαρίου οι διοξίνες ήταν πάνω από το όριο στα 3.72 pg/g (λίπους), ήτοι αυξημένες κατά 24.0%. Δεν υπάρχει ουδεμία επιβάρυνση στα φυτικής προελεύσεως προϊόντα».
Πηγή: skai.gr