Δικυκλιστές - πεζοί το 50% των θυμάτων σε τροχαία

Τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς οδικής ασφάλειας και θυμάτων μεταξύ των 15 χωρών (πριν την τελευταία διεύρυνση) και την τέταρτη θέση μεταξύ των 25 χωρών που προέκυψαν μετά τη διεύρυνση, κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που διοργάνωσε η Τροχαία Αττικής σε συνεργασία με διάφορους τομείς.
Το 2005 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα έφθασαν τους 1.600. Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι δείκτες δυστυχημάτων με θύματα δικυκλιστές και πεζούς, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα οι δικυκλιστές και οι πεζοί είναι το 50% των θυμάτων σε τροχαία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί από τα τροχαία μειώθηκαν στη χώρα μας μετά το 1999, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην κατασκευή οδικών αρτηριών αλλά στην προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό της Τροχαίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ, προτεραιότητα παραμένει η λήψη κάθε δυνατού μέτρου για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, τόσο για πεζούς όσο και για επιβάτες οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ειδικής γραμματείας οδικής ασφάλειας, στην οποία θα προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr