Διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων

«Πράσινο φως» πήρε από την κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το νομοσχέδιο που αφορά τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών η οποία θα εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, θα είναι αυτοτελής και θα έχει υπό την εποπτεία της όλα τα νοσοκομεία, και τις υπηρεσίες υγείας.
Η κεντρική επιτροπή θα ελέγχει πλήρως τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων συντονίζοντας τις προδιαγραφές, το κόστος και τον έλεγχο των προμηθευόμενων υλικών και φαρμάκων.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κος Αβραμόπουλος έκανε λόγο για αλλαγή στο τοπίο της υγείας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μια βαθιά ριζοσπαστική τομή στο χώρο των προμηθειών που θα βασίζεται στη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε υπουργός υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης είχε κάνει λόγο για καρτέλ προμηθειών και «πιράνχας» στο χώρο της υγείας και είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από ελέγχους που είχαν διενεργήσει επιθεωρητές του υπουργείου.
Στους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις σε υλικά νοσοκομείων τα κέρδη των οποίων καρπώνονταν οι προμηθευτές.
Οι προμήθειες έφταναν μέχρι το 880% της αρχικής τιμής του προϊόντος.
Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και των άλλων υπηρεσιών υγείας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr