Κλείσιμο

Pétrus 2000: Το «διαστημικό» κρασί που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε διαστημική τιμή

Ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για περισσότερο από ένα χρόνο διατίθεται πλέον προς πώληση. Ο λόγος για ένα merlot κρασί Pétrus 2000 – από την φημισμένη οινοπαραγωγό περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία – το οποίο βρισκόταν επί 14 μήνες σε τροχιά στο πλαίσιο μιας χρηματοδοτούμενης από ιδιωτικούς πόρους έρευνα για τα τρόφιμα και τη γεωργία. Την Τρίτη η οίκος δημοπρασιών Christie ανακοίνωσε ότι το κρασί είναι τώρα διαθέσιμο μέσω  ιδιωτικών πωλήσεων. 

Η τιμή του κρασιού; Εξίσου... διαστημική. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι το ποσό θα ανέρθει σε 830.000 ευρώ Ο Tιμ Τίπτρι, Master of Wine (κορυφαίος οινολόγος) που εργάζεται στον Christie's, είπε στο BBC ότι μια συμβατική φιάλη Pétrus 2000 θα πωληθεί μαζί με το... διαστημικό μπουκάλι, "έτσι ο τυχερός αγοραστής θα μπορεί να τα συγκρίνει". 

Η εταιρεία Space Cargo Unlimited έστειλε 12 μπουκάλια κρασί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Νοέμβριο του 2019. Μετά από περισσότερες από 400 ημέρες στο διάστημα, ταξιδεύοντας περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα (186 εκατομμύρια μίλια) σε μηδενική βαρύτητα, το κρασί επέστρεψε στη Γη το Ιανουάριο 2021. Οι επιστήμονες το ανέλυσαν και μια ομάδα δοκιμαστών κρασιού έπρεπε να δοκιμάσει μια παρτίδα στο ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό το Μάρτιο, για να το συγκρίνει με άλλους παλαιωμένους επί... Γης οίνους. Η Τζέιν Άνσον δημοσιογράφος και συγγραφέας του Inside Bordeaux, ήταν μια από τις λίγες τυχερές που δοκίμασε το κρασί. Ποια όμως είναι η γεύση του;

"Είναι δύσκολο για μένα να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο. Αλλά ήταν σίγουρα διαφορετικό", είπε στο BBC. "Τα αρώματα ήταν πιο λουλουδάτα και πιο καπνιστά - πράγματα που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως στο Pétrus όσο ωριμάζει" πρόσθεσε.  

Πηγή: skai.gr
TAGS: κρασί