Προς υπερπενταπλασιασμό του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία - Tι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Στην εμφάνιση της υποδηλωμένης εργασίας θα βοηθήσει και η ψηφιακή κάρτα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με ναυαρχίδα τον υπερπενταπλασιασμό του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία αναρτάται, εκτός απροόπτου, την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του υπουργείου Εργασίας. Αυτήν την στιγμή το πρόστιμο για έναν εργοδότη ο οποίος δηλώνει έναν εργαζόμενο για 4 ώρες και τον απασχολεί 8 είναι 2.000€. Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξίσωση του προστίμου με αυτό για την μαύρη εργασία, δηλαδή τις 10.500€. 
 
Στην εμφάνιση της υποδηλωμένης εργασίας θα βοηθήσει και η ψηφιακή κάρτα η οποία στόχος είναι να λειτουργήσει σταδιακά  στο σύνολο της οικονομίας σε ένα χρόνο. Για όσες επιχειρήσεις την υιοθετήσουν νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος προβλέπεται μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου κατά 90%. Π.χ. δεν θα έχουν την υποχρέωση να προαναγγέλλουν στην ΕΡΓΑΝΗ τις υπερωρίες αλλά θα έχουν στην διάθεση τους 1 μήνα για να δηλώνουν τις αλλαγές στις μεταβολές των ωρών εργασίας των εργαζόμενων. 
 
To νομοσχέδιο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν (γραπτά ή ηλεκτρονικά) έγκαιρα και πλήρως τους εργαζομένους τους για τα βασικά στοιχεία της σύμβασης εργασίας του αλλά και τις αλλαγές που επέρχονται κάθε φορά στους εργασιακούς όρους. 
 
Eπιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο εκτός από το 8ωρο πλήρους απασχόλησης σε έναν εργοδότη να μπορεί να εργάζεται έως 5 ώρες και σε άλλον/άλλους. Σήμερα στην Ελλάδα και με βάση προεδρικό διάταγμα του 1932, απαγορεύεται σε έναν εργαζόμενο που έχει ολοκληρώσει 8ωρη εργασία σε έναν εργοδότη να , δουλέψει έστω κι ένα λεπτό για δεύτερο. Πλέον θα μπορεί χωρίς να παραβιάζεται το δικαίωμα της ελάχιστής συνεχόμενης 11ωρης ανάπαυσης ανά 24ωρο που προβλέπει η νομοθεσία.  
 
Σε άλλη ρύθμιση, μειώνεται στους 6 μήνες από 12 σήμερα το διάστημα στο οποίο ένας εργαζόμενος θεωρείται δόκιμος και μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σύμφωνα με εργατολόγους πρόκειται για ένα μέτρο που ενισχύει την κινητικότητα στην εργασία καθώς τερματίζει την «12μηνη» ομηρεία των εργαζομένων. 

Στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης δεν θα βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους, καθώς πρέπει πρώτα να λάβουν το πράσινο φως από το ελεγκτικό συνέδριο. Στην τελική του όμως μορφή το νομοσχέδιο θα προβλέπει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους κατάργηση της παρακράτησης 30% της σύνταξης και αντικατάσταση της με μια εισφορά πέριξ του 10% επί της αμοιβής τους. Εξυπακούεται ότι το ποσό της αμοιβής ΔΕΝ εξαιρείται και της φορολόγησης , επομένως θα μπαίνει και στην φορολογική κλίμακα αθροιζόμενο με το ποσό της σύνταξης και στη συνέχεια θα φορολογείται. Θα τεθεί πάντως κόφτης ώστε το πλαφόν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται 12 μήνες το χρόνο να μην ξεπερνά το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης 
 
Ρύθμιση υπάρχει και όσους χρωστούν και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη. Προβλέπεται αύξηση των ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000€ ( κι από τις 6.000€ στις 8.000€ για τους αγρότες) προκειμένου να βγει κάποιος στη σύνταξη. Θα τεθούν όπως περιουσιακά κριτήρια κι άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές. Εφόσον κάποιος κριθεί αναξιοπαθής θα βγαίνει στη σύνταξη και το χρέος του θα ρυθμίζεται σε 60 δόσεις με παρακράτηση από τη σύνταξη του.  
 
 

Πηγή: skai.gr