Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές - Κάτω από τα 30 δολάρια το αργό

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι σήμερα, καθώς η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και από άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε απώλειες 2,89 δολαρίων ή 8,5% στα 30,96 δολάρια το βαρέλι στις 12.12 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε τα 29,94 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1,79 δολαρίων ανά βαρέλι ή 5,6%.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Fed μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, προκαλώντας μία έκτακτη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, καθώς άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Αργότερα παρενέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της σε μία έκτακτη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια μετοχών να υποχωρήσουν ξανά. «Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους για να αποτρέψουν μία κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας είναι αυτός που καθοδηγεί τους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της FXTM.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής του μπρεντ και της τιμής του αμερικανικού αργού είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθιστώντας το δεύτερο μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές για να φουλάρουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας για έκτακτη ανάγκη, μία κίνηση που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη βουτιά των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς η Σαουδική Αραβία - η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα - αύξησε την παραγωγή της και μείωσε πολύ τις τιμές για να αυξήσεις τις πωλήσεις στην Ασία και την Ευρώπη.

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ πτώση σημείωσε το δολάριο μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και τη συντονισμένη δράση άλλων κεντρικών τραπεζών για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού.

Οι δραστικές κινήσεις είχαν στόχο να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος καθώς η επικίνδυνη εξάπλωση του κορονοϊού έχει βάλει ουσιαστικά λουκέτο σε κάποιες χώρες, ωστόσο δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους επενδυτές.

Η Ευρώπη, που έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας, είδε τις βασικές χρηματιστηριακές της αγορές να βυθίζονται σχεδόν κατά 8% σε ένα βάρβαρο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα το πρωί.

Την αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed ακολούθησε σήμερα περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με τη μορφή της δέσμευσης για αύξηση των αγορών διαπραγματεύσεων κεφαλαίων (ETF) και άλλων περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επίσης αιφνιδίασε τις αγορές με μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,25%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διοχέτευσε περισσότερα χρήματα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η Νότια Κορέα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 4 δισεκ. δολαρίων για για να προσπαθήσει να προστατέψει την οικονομία της από το σοκ του κορονοϊού,

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 16:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν την κρίση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε βουτιά 4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τις αρχές του 2017 ενώ ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2% καθώς τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα τονίζουν πόση οικονομική ζημιά έχει ήδη κάνει ο κορονοϊός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τους επίσημους αριθμούς να αποτυπώνουν μείωση κατά 13,5% της βιομηχανικής παραγωγής και 20,5% των λιανικών πωλήσεων.

Στην Ασία, τα blue chips στη Σανγκάη υποχώρησαν 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 3,4%.

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 κατακρημνίστηκε, κλείνοντας με βουτιά 9,7% -- τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ του 1987.

Η μείωση των επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με τη δέσμευση για περισσότερες αγορές ομολόγων οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πτωτικά στο 0,68% από το 0,95% αργά την Παρασκευή.

Διαφορετική η εικόνα στην Ευρώπη, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών, καθώς οι επενδυτές συνέχιζαν να ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση του ιού εκεί. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 9,5 μηνών στο 0,74% και το 0,93% αντίστοιχα, με άνοδο έως και 13 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στο υψηλό τρεισήμισι μηνών στο 0,14%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 23 μονάδες βάσης στο 2,03%.

Η μείωση των αμερικανικών αποδόσεων είχε ασκήσει πιέσεις στο δολάριο νωρίς σήμερα αν και στη συνέχεια το αμερικανικό νόμισμα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους. Νωρίτερα σημείωσε πτώση 1,6% έναντι του ιαπωνικού γεν στο 106,37. Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο σχεδόν 1% στο 1,1212 δολάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ