ΠΣΕ: Ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές λόγω ισοτιμίας και αποφάσεων της ΕΚΤ

Βελτιώθηκε το κλίμα στις ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, αυξήθηκαν κατά 1,8% τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται από τη μία στην υποχώρηση του ευρώ, που βοήθησε σημαντικά τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά προϊόντα να βρεθούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι την πρωτιά στις εξαγωγές έχουν τα τρόφιμα με 333 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα βιομηχανικά είδη, τα μηχανήματα, τα ποτά, ο καπνός και οι πρώτες ύλες.

Ειδικότερα, ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων μηνός Ιουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει ότι παρά τη μικρή 1,1% στη συνολική αξία των εξαγωγών, προκύπτει αύξηση κατά 1,8% στις εξαγωγές των υπόλοιπων κλάδων, πλην πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 1,1% στα 2,45 δις ευρώ (από 2,48 δις ευρώ τον Ιούλιο Μάιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση κατά 1,8%. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση, σε σύγκριση με μήνα προηγούμενου έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2013 (η προηγούμενη ήταν η αύξηση κατά 1,5% τον περασμένο Μάιο).

Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών διατήρησε πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 6,3%, σε σχέση με την περίοδο Αύγουστος 2012-Ιούλιος 2013.

Ειδικά για τον περασμένο Απρίλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,4% προς τις Τρίτες Χώρες, ενώ αυξήθηκαν και κατά 3,6% προς τις χώρες της ΕΕ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται καταγράφεται άνοδος τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (0,8%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (2,4%).

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά μετά την υποχώρηση που καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, στις διεθνείς αγορές, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης και κυρίως της ενεργοποίησης προγράμματος καλυμμένων ομολογιών από τις ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Η υποχώρηση του ευρώ καθιστά αυτόματα περισσότερο ελκυστικά τα ευρωπαϊκά και άρα και τα ελληνικά προϊόντα σε εμπορικές συναλλαγές με Χώρες εκτός της ΕΕ, άλλα και στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων που εμπορεύονται σε δολάριο ΗΠΑ ή άλλα νομίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουλίου, αποτυπώνεται εξισορρόπηση των μεριδίων των χωρών της ΕΕ (49,8%) και των Τρίτων Χωρών (50,2%) ως προς την απορρόφηση ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στις συνολικές εξαγωγές. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 64,4% έναντι 35,6% των Τρίτων Χωρών.

Οι κλάδοι της ανόδου

Τα θετικά μηνύματα ως προς την πορεία των επιμέρους κλάδων των εξαγωγών προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους κλάδους των μηχανημάτων (+19,6%), των πρώτων υλών (+19,1%), των χημικών (+14,9%) και των ποτών-καπνού (+11,3%), ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκτός των πετρελαιοειδών (-0,3%), πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές μόνο στους κλάδους του ελαιολάδου (-33,4%, λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής και της σύγκρισης με την εξαιρετική περυσινή περίοδο) και των εμπιστευτικών προϊόντων (-0,8%).

Μεγάλη αύξηση των εξαγωγών


Εμφατικά συνεχίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η άνοδος των εισαγωγών, τόσο σε συνολική αξία (+10,1%), όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (+9,3%). Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από υψηλότερες εισαγωγές από Τρίτες Χώρες (+23,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ειδικά στις κατηγορίες των Μηχανημάτων, Χημικών, Βιομηχανικών και Διάφορων Βιομηχανικών Προϊόντων.

Ωστόσο, σε 12μηνη βάση, η αξία των εισαγωγών εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη, αλλά με πολύ πιο περιορισμένους πλέον ρυθμούς (κατά 1,4%%), σε σχέση με την περίοδο Αύγουστος 2012-Ιούλιος 2013.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Νίκος Υποφάντης