Το μήνυμα πως υπάρχουν «σπουδαίες ευκαιρίες και ευρεία προοπτική για την ανάπτυξη των ελληνοσινικών σχέσεων», στέλνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.

Ο 16ος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας πριν από ένα μήνα, δηλώνει γοητευμένος από τη θέρμη και την ειλικρίνεια του ελληνικού λαού και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και αποφασισμένος να πράξει ό,τι μπορεί για να προωθήσει όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, να σημειωθεί νέα πρόοδος και να φτάσουν οι ελληνοσινικές σχέσεις σε νέο υψηλό επίπεδο.

Όσον αφορά στο σημερινό επίπεδο των ελληνοσινικών σχέσεων, επισημαίνει πως κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, οι δύο χώρες εγκαινίασαν μια νέα εποχή με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την Ενίσχυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αποτυπώνοντας αναλυτικότερα το πεδίο των ελληνοσινικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουντσένγκ εστιάζει στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας - Ελλάδας, στην εμβάθυνση της οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και της Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας που συνδέει την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, «η οποία θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων», καθώς και στην επέτειο 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2020, φιλοδοξώντας να καταστεί νέα αφετηρία για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα

Παράλληλα, μεταφέρει το μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, είναι αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και πως οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αναφορικά με τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως υπάρχει ισχυρή ανοδική τάση με ευρείες προοπτικές. Ειδικότερα, επισημαίνει πως το 2020 σημείωσαν αύξηση 6,6%, ενώ το πρώτο ενιάμηνο του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση 43,2%. Αντανακλώντας αυτή την τάση, ο πρέσβης διαμηνύει πως η Κίνα επιθυμεί ολοένα και περισσότερα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα να εισρέουν στην αγορά της, κάνοντας ειδική αναφορά στον κρόκο Κοζάνης, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί και στα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, θεωρεί πως δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την εξαγωγή πλήθους ελληνικών προϊόντων στην Κίνα με τη Συμφωνία Κίνας - ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.

Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, τη χαρακτηρίζει μαγνήτη για τους Κινέζους με τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της, το όμορφο φυσικό τοπίο και τον απλό αλλά γεμάτο ζωή λαό της. Επιπροσθέτως, εκφράζει τη βούληση της χώρας του να εμβαθύνει τη διμερή τουριστική συνεργασία.

H Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ

Περαιτέρω, ξεχωριστή αναφορά κάνει για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις. Επισημαίνει ότι οι ελληνοσινικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι τους και ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ.

Τέλος, ειδική μνεία κάνει o Κινέζος πρέσβης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», για τους οποίους απομένουν 100 ημέρες για την έναρξή τους. «Με σύνθημα "Μαζί για ένα κοινό μέλλον", οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα μεταλαμπαδεύσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα για έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, την αλληλοϋποστήριξη και την έγνοια για τους άλλους. Αυτός είναι ένας κόσμος όπου όλοι βαδίζουμε ενωμένοι προς το μέλλον». Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η Κίνα στους Ολυμπιακούς. Τονίζει μάλιστα πως οι αξίες του Ολυμπισμού - ενότητα, ειρήνη, φιλία, δικαιοσύνη και πρόοδος- αποτελούν σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ποια είναι η προσδοκία σας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς;

Οι τελετές αφής και παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» στην Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 18 και 19 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Στις 20 Οκτωβρίου η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και φιλίας, έφθασε στο Πεκίνο, σηματοδοτώντας το ότι οι Αγώνες «κινούνται πλέον σε ρυθμούς Πεκίνου». Η κινέζικη πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη «Πόλη Διπλών Ολυμπιακών» καθώς θα έχει φιλοξενήσει τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς αγώνες. Τα τελευταία 6 χρόνια η κινέζικη κυβέρνηση και ο λαός μας ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διοργάνωση των Αγώνων χωρίς να χαλαρώσουν καθόλου τις προσπάθειές τους ακόμα και όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με την επιδημία. Κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου να διεξαχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή τους προς τη διεθνή κοινότητα.

Με σύνθημα «Μαζί για ένα κοινό μέλλον», οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα μεταλαμπαδεύσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα για έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, την αλληλοϋποστήριξη και την έγνοια για τους άλλους, αυτός είναι ένας κόσμος όπου όλοι βαδίζουμε ενωμένοι προς το μέλλον. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η Κίνα στους Ολυμπιακούς και που αποτελεί συνέχεια του συνθήματος των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008 «Ένας Κόσμος, Ένα Όνειρο». Μένοντας πιστοί στη φιλοσοφία μας για «πράσινους, ανοιχτούς, προσιτούς και καθαρούς» Αγώνες, το Πεκίνο θα προσφέρει στον κόσμο Ολυμπιακούς με «απλότητα, ασφάλεια και λάμψη», συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του Ολυμπισμού.

Απομένουν μόλις 100 ημέρες για την έναρξη των Αγώνων. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε, η επιτάχυνση των έργων είναι διασφαλισμένη, καθημερινά διοργανώνονται διαφημιστικές και προωθητικές δράσεις καθώς και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς δοκιμαστικοί αγώνες που έχουν λάβει θετικές κριτικές από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους συμμετέχοντες αθλητές. Πιστεύουμε ότι με την καθοδήγηση του Ολυμπιακού Πνεύματος και την ισχυρή στήριξη όλων των εμπλεκομένων, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα στεφθούν με επιτυχία. 1,4 δισ. Κινέζοι θα ενώσουν τα χέρια με τους λαούς του κόσμου σε μία «συμφωνία χιονιού και πάγου» για να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον!

Ποια πιστεύετε πως είναι η σημασία της κληρονομιάς και της μεταλαμπάδευσης του Ολυμπισμού και των αξιών του;

Η γέννηση και η ανάπτυξη των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού. Οι αξίες του Ολυμπισμού -ενότητα, ειρήνη, φιλία, δικαιοσύνη και πρόοδος- όπως ενσαρκώνονται στα αγωνίσματα, υπερβαίνουν τα σύνορα των κρατών και τα εμπόδια της εθνοτικής καταγωγής, του φύλου και της ηλικίας. Αποτελεί πραγματικά μια εκδήλωση για τις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας που εμπνέει ανθρώπους από κάθε χώρα να επιδιώξουν και να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Στην εποχή μας βιώνουμε μια αλληλουχία μεγάλων αλλαγών που, μαζί με την πανδημία, αποτελούσαν ένα κατά τα άλλα σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα του αιώνα μας. Η ανθρωπότητα στέκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Από την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι και την προαγωγή της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης αλλά και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Χρειάζεται να βρούμε κοινό έδαφος και να συνεργαστούμε με ενότητα. Η επέκταση του ολυμπιακού συνθήματος από «γρηγορότερα, ψηλότερα, ισχυρότερα» σε «γρηγορότερα, ψηλότερα, ισχυρότερα - μαζί» αντανακλά τον πραγματικό χαρακτήρα του Ολυμπισμού που συνεχώς εξελίσσεται, βελτιώνεται και που, ενώ είναι πανάρχαιος, παραμένει πάντα επίκαιρος.

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, με την Ελλάδα να αποτελεί τη γενέτειρα του Ολυμπισμού και την Κίνα έναν από τους θερμότερους υποστηρικτές του. Ο Ολυμπισμός αποτελεί σημαντικό κρίκο στη στενή συνεργασία των δύο χωρών που όχι μόνο εμπλούτισε την ουσία των διμερών μας σχέσεων αλλά και εμβάθυνε τη φιλία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών μας. Ο τρόπος με τον οποίο Κίνα και Ελλάδα διατηρούν ζωντανό το Ολυμπιακό Πνεύμα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών, και συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον.

Αναλάβατε πρόσφατα καθήκοντα Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις και ποια η φιλοδοξία σας;

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ήρθα στην Ελλάδα. Επισκέφθηκα ήδη ορισμένα μέρη, άκουσα πολλές ιστορίες και γνώρισα πολλούς φίλους. Η θέρμη και η ειλικρίνεια του αρχαίου λαού σας και η γοητεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με έχουν γοητεύσει. Η ζεστασιά των Ελλήνων με έκανε να αισθανθώ τη φυσική οικειότητα και ταύτιση που υπάρχει μεταξύ των λαών μας. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν η σύσσωμη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού κατά της επιδημίας, ενώ τα θετικά αποτελέσματά της ανέδειξαν ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού: την επιμονή!

Ως ο 16ος Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα νιώθω τη μεγάλη ευθύνη που συνοδεύει τη σπουδαία αποστολή μου. Θα κάνω ό,τι μπορώ για την προώθηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών μας, και θα συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση και με Έλληνες φίλους μας από κάθε τομέα της κοινωνίας για να σημειώσουμε νέα πρόοδο και να φτάσουμε τις σινοελληνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε νέα ύψη.

Πρόκειται στην ουσία για τρία θέματα. Το πρώτο είναι με έναυσμα το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας να αδράξουμε την ευκαιρία και να προωθήσουμε την αμοιβαία συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό και τον πολιτισμό στην εποχή μετά την επιδημία. Το δεύτερο αφορά την εμβάθυνση της οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και της Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας που συνδέει την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων. Τέλος, να καταστεί η επέτειος των 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων νέα αφετηρία που θα μας επιτρέψει να εμπλουτίσουμε περαιτέρω τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μας.

Ποιο είναι σήμερα το επίπεδο των ελληνοσινικών σχέσεων και ποιες οι προοπτικές εμβάθυνσής τους;

Οι σινοελληνικές σχέσεις έχουν μακραίωνη ιστορία που ξεκινά περισσότερα από 2000 χρόνια πριν μέσω των ανταλλαγών του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1972, και ιδιαιτέρως με την εδραίωση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης το 2006, οι χώρες μας κατανοούν, εμπιστεύονται και στηρίζουν η μία την άλλη απέναντι στις συνεχείς αλλαγές του διεθνούς στερεώματος, ενώ αποτελούν λαμπρό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ κρατών διαφορετικών μεγεθών, πολιτικών συστημάτων και πολιτισμών. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019 οι χώρες μας υπέγραψαν Κοινό Ανακοινωθέν για την Ενίσχυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τις σινοελληνικές σχέσεις. Σήμερα η Κίνα και η Ελλάδα είναι καλοί φίλοι και συνεργάτες που οικοδομούν από κοινού την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», προάγουν τη συνεργασία της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και προωθούν τον διαπολιτισμικό διάλογο. Αντιμέτωπες ξαφνικά με την επιδημία, οι χώρες μας ένωσαν τα χέρια στη μάχη κατά του κορονοϊού, γράφοντας ακόμη μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία αλληλεγγύης και φιλίας που μας ενώνει στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Ο κοινός αυτός αγώνας μας εμβάθυνε περαιτέρω την παραδοσιακή μας φιλία και παγίωσε τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μας.

Φέτος με την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και των 200 ετών από τον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, οι χώρες μας εισέρχονται σε ένα κρίσιμο στάδιο εθνικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες και ευρείες προοπτικές για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας και Ελλάδας. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την εθνική ανάπτυξη και αναζωογόνηση εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση τους!

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα για την Ελλάδα; Σε ποιους τομείς;

Από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα ακολουθεί μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός αντιμετώπισαν επάξια την επιδημία, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της οικονομίας. Οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, είναι αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και απαρέγκλιτη εμπιστοσύνη για την περαιτέρω ώθηση της επενδυτικής τους συνεργασίας. Οι κινέζικες εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόσο που ακόμα και η έλευση της επιδημίας δεν μπόρεσε να επιβραδύνει τη συνεργασία μας. Εταιρείες των δύο χωρών διεξάγουν συνεχώς διαπραγματεύσεις και δράσεις συντονισμού με στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, οι χώρες μας επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να ενισχύσουν την έμπρακτη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς-κλειδιά όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας. Πάνω στη βάση αυτή οι δύο πλευρές προτίθενται να επεκτείνουν το εύρος της συνεργασίας σε τομείς όπως η ιατρική και η υγεία, οι νέες μορφές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πληροφορική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πράσινη τεχνολογία, η καινοτομία κ.ά. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα έχει περισσότερες ανταλλαγές και επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας αναφορικά με το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τις οικονομικές πολιτικές, τους νόμους και κανονισμούς της Ελλάδας, παρέχοντας περισσότερη βοήθεια στους Κινέζους επιχειρηματίες για τις επενδύσεις και τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι δυνατότητες αύξησης των τουριστικών εισροών από την Κίνα; Πώς μπορεί να ενισχυθεί η τουριστική εικόνα της Ελλάδας στην Κίνα; Υπάρχει ενδιαφέρον για τη λειτουργία περισσότερων απευθείας αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την πανδημία;

Με τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της, το όμορφο φυσικό τοπίο και τον απλό αλλά γεμάτο ζωή λαό της, η Ελλάδα μαγνητίζει τους Κινέζους τουρίστες. Πριν την επιδημία ο αριθμός Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα διατηρούσε μια συνεχή και δυναμική αυξητική τάση για πολλά χρόνια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν περισσότερες απευθείας πτήσεις από την Κίνα προς την Ελλάδα. Σίγουρα η επιδημία επηρέασε ως ένα βαθμό τις ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας, αλλά αυτό είναι κάτι το προσωρινό. Οι κύκλοι του τουριστικού τομέα παραμένουν σε επαφή για τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας και τη συνέχιση της συνεργασίας στην εποχή μετά την επιδημία.

Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάσαμε το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας και Ελλάδας στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας, διοργανώνοντας πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις με πολλούς και ευέλικτους τρόπους διαδικτυακά και μη, θέτοντας γερά θεμέλια για την εμβάθυνση της τουριστικής τους συνεργασίας μετά την επιδημία.

Ποιες είναι οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα; Ποια ελληνικά προϊόντα μπορούν να έχουν θέση στην κινέζικη αγορά;

Σύμφωνα με τα στατιστικά του τελωνείου της Κίνας, πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν στα 773 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,6%. Φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα έφτασε τα 755 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 43,2%. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές όχι μόνο ανέκαμψαν γρήγορα από την επιδημία αλλά και ότι υπάρχει ισχυρή ανοδική τάση με ευρείες προοπτικές. Επιθυμούμε ολοένα και περισσότερα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα να εισρέουν στην κινεζική αγορά και συνεργαζόμαστε αποδοτικά με την Ελλάδα στην κατεύθυνση αυτή. Πέρυσι εγκρίθηκε η εξαγωγή ελληνικού κρόκου στην Κίνα. Διάσημα ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν εισέλθει στην κινέζικη αγορά μέσα από φορείς όπως η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών Κίνας, η Έκθεση Κίνας-Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κ.ά., και έχουν κερδίσει την εκτίμηση των καταναλωτών. Φέτος τον Μάρτιο τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την εξαγωγή πλήθους ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για την Κίνα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη;

Από πολιτικής άποψης η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική χώρα των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ, καθώς και πλήρες μέλος του μηχανισμού συνεργασίας της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι σινοελληνικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ε.Ε.

Σε επίπεδο έμπρακτης συνεργασίας η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο ως μια ευρωπαϊκή χώρα που προάγει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κίνα συμμετέχοντας στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ταχεία Γραμμή Ξηράς-Θάλασσας Κίνας-Ευρώπης που ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά συνδέει την Κίνα με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές ανοίγουν ένα νέο εμπορικό κανάλι από την Ασία στην Ευρώπη, το οποίο σταδιακά θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των εμπορευματικών ροών μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές ανταλλαγές, η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η Κίνα αντίστοιχα τον σπουδαίο εκπρόσωπο του πολιτισμού της Ανατολής. Οι ανταλλαγές των δύο αυτών χωρών αποτελούν επίσης έναν διάλογο μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών Ανατολής και Δύσης και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και της Ευρώπης, εμπλουτίζοντας έτσι περαιτέρω την συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ.

Η υγιής και σταθερή ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων συνάδει με τα κοινά συμφέροντα της Κίνας και της Ευρώπης. Ευχόμαστε ειλικρινά οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να καταβάλουν κοινές προσπάθειες με την Κίνα για τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις