Οι καταθέσεις (τρεχούμενων λογαριασμών και ταμιευτηρίου) αποτελούν «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση που προκάλεσε κορωνοϊού επισημαίνει σε  ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Η αύξηση των καταθέσεων από τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζει τις πιέσεις στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών λόγω του ιού τονίζεται. 
 
Όπως αναφέρει ο οίκος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες έχουν υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες, μειώθηκαν στο 34% των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών τον Μάιο από 41% τον Δεκέμβριο του 2017. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων τρεχούμενων λογαριασμών τον Μάιο ανερχόταν στο 0,12% και των καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 0,03%, ενώ το μέσο επιτόκιο καταθέσεων με προθεσμία έως ένα έτος ανερχόταν στο 0,28%. H τάση των καταθέσεων των νοικοκυριών όσον αφορά τις επιμέρους μορφές τους αντανακλά τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων για τις νέες καταθέσεις, με το μέσο κόστος για τις τράπεζες να μειώνεται στο 0,13% τον Μάιο του 2020 από 0,58% στο τέλος του 2015, σημειώνει ο Moody's. «Αντανακλά, επίσης, το ότι οι καταθέτες θέλουν άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας», προσθέτει.

Αντίστοιχα, το μέσο κόστος για τις καταθέσεις από τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 0,13% τον Μάιο από 0,4% στο τέλος του 2015. Η σταδιακή μείωση των επιτοκίων είναι συνεπής με το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων στην ΕΕ και επιτεύχθηκε καθώς ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των εγχώριων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο οίκος.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις