Κλείσιμο

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με θεαματική βελτίωση της οικονομίας της

«Το γεγονός ότι κάναμε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων  δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις αν χρειαστεί», πρόσθεσε η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Η Ελλάδα αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με θεαματική βελτίωση της οικονομίας της συμφώνησαν Λαγκάρντ και Στουρνάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνεδρίαση της των κεντρικών τραπεζιτών στην Αθήνα.

Υπογράμμισε, δε, πως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται αποδεκτά χωρίς εξαιρέσεις από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και για τις 20 χώρες της ευρωζώνης.

«Το γεγονός ότι κάναμε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων  δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις αν χρειαστεί», πρόσθεσε η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε απολύτως πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δημιουργεί πιέσεις στις αγορές και στις τιμές.
 

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, μετά τη σημαντική υποχώρηση στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, καθώς θα εκλείψουν οι περυσινές επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι αδύναμη και θα παραμείνει έτσι έως το τέλος του έτους, καθώς υποχωρούν οι επενδύσεις και εξασθενεί η κατανάλωση, λόγω και των αυξήσεων στα επιτόκια τους προηγούμενους μήνες. «Η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει πάντως την οικονομία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που πιθανόν να υπάρξουν στην οικονομία. 
 

Πηγή: skai.gr