Κλείσιμο

Η Ρωσία αυξάνει τα επιτόκια στο 12% μετά την υποχώρηση του ρουβλίου

Το ρούβλι έπεσε πάνω από 100 ανά δολάριο ΗΠΑ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια στο 12% μετά την πτώση του ρουβλίου στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 16 μηνών.

Η ισοτιμία ρουβλίου δολαρίου ΗΠΑ έφτασε 1 προς 100 τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια από 8,5% για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 4,4% τον Αύγουστο.

Η πίεση στη ρωσική οικονομία αυξάνεται λόγω των εισαγωγών που αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές και των στρατιωτικών δαπανών που αυξάνονται για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης που ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής ενισχύει την υποκείμενη πληθωριστική πίεση και έχει αντίκτυπο στη δυναμική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου μέσω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ρωσίας.

Η τράπεζα είπε ότι «πληθωριστικές πιέσεις» αυξάνονται, αλλά ότι ο στόχος της ήταν να μειώσει τον πληθωρισμό στο 4% έως το 2024.

Η Ρωσία έχει γίνει στόχος κυρώσεων από δυτικές χώρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το νόμισμά της, το ρούβλι, έπεσε κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά ενισχύθηκε από τους ελέγχους κεφαλαίων και τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας του έναντι του δολαρίου από την εισβολή στην Ουκρανία και αυτή την εβδομάδα χρειάστηκαν περισσότερα από 100 ρούβλια για να αγοραστεί ένα
 

Πηγή: skai.gr