Ενεργειακή «Σαρακοστή» στην ΕΕ: Το σχέδιο για το χειμώνα - Διχάζει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν αυτήν την ώρα λευκό καπνό στη Σύνοδο 6-7 Οκτωβρίου στη Σύνοδο της Πράγας, αλλά στην επίσημη, στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η Σαρακοστή, η πιο σημαντική και πιο παλιά περίοδος νηστείας της Ορθοδοξίας, ετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα. Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη – ποιητική αδεία – εγκαινιάζουν για τους Ευρωπαίους πολίτες την "Σαρακοστή της Αναμονής" που όλοι ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στο ενεργειακό Πάσχα, στην ουσία να βγει δηλαδή όσο πιο ανώδυνα ο χειμώνας και να μπουν οι βάσεις για την σταδιακή λύση του προβλήματος για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός αυτής της περιόδου είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε έχουν στη διάθεση τους οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωζώνης για να μελετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν και στην έκτακτη σύσκεψη τους την ίδια μέρα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μείωσης των τιμών και εξοικονόμησης ενέργειας. Υπενθυμίζω ότι μεταξύ άλλων οι προτάσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στις ώρες αιχμής, πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και εισφορά αλληλεγγύης στη βιομηχανία πετρελαιοειδών, άνθρακα και λιγνίτη και μέτρα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις ενέργειας. Στις προτάσεις της Κομισιόν δεν υπήρξε τελικά η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ζήτημα το οποίο διχάζει τα κράτη μέλη και όπως δείχνουν τα πράγματα οι αποφάσεις επί αυτού μετατίθενται χρονικά.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι συναντώται στην Πράγα άτυπα το διήμερο 6-7 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν αυτήν την ώρα λευκό καπνό σε εκείνη τη Σύνοδο αλλά στην επίσημη, στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου. Ενδιάμεσα θα έχει παρεμβληθεί μια ακόμη σύνοδος των υπουργών ενέργειας με στόχο να βάλει τις τελικές πινελιές σε ένα κείμενο συμφωνίας αν όλα πάνε βάση σχεδίου και προσδοκιών.

Οι εξελίξεις στο κομμάτι της ενέργειας θα επηρεάσουν άμεσα και αυτές στην οικονομία γι' αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθούν όλο αυτό το διάστημα και οι υπουργοί Οικονομικών. Πέρασε στα ψιλά, αλλά την περασμένη Παρασκευή άτυπη συνάντηση είχε και το Eurogroup το οποίο διαπίστωσε ότι παρότι η ρήτρα διαφυγής είναι ενεργή και φέτος – έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τα περιθώρια είναι μικρά και τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα στους πιο αδύναμους και προσωρινά.

Τα πράγματα όμως μπορεί να αλλάξουν και τα χέρια τους να λυθούν ανάλογα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023 που αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έριξε την Τετάρτη κάποια τροχιοδεικτικά πυρά λέγοντας πώς οι Βρυξέλλες θα προτείνουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους που ευνοεί φυσικά τις υπερχρεωμένες χώρες σε συνάρτηση όμως με μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για να ικανοποιηθούν και οι ..φειδωλοί του Βορά.