Αυξήσεις για τους δανειολήπτες φέρνει η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ- Πόσο θα ανέβουν οι δόσεις

Η αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται και ακριβότερο χρήμα, το οποίο θα επηρεάσει και το κόστος δανεισμού για τις χώρες. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μετά τις ιλιγγιώδεις τιμές στην ενέργεια και την αυξανόμενη ακρίβεια στο ράφι, το «κακό τριτώνει» για χιλιάδες δανειολήπτες. Η ΕΚΤ μπαίνει στο κλαμπ των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών και μετά από 11 ολόκληρα χρόνια θα αυξήσει τα επιτόκια.  

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μια ακόμη τον Σεπτέμβριο, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του πληθωρισμού.  

Με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα επηρεαστούν χιλιάδες δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένα με το euribor που ακολουθεί την πορεία του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας. Κάπως έτσι, για ένα στεγαστικό δάνειο για παράδειγμα 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3%, που η μηνιαία δόση του ανέρχεται σε 555 ευρώ, θα έχει μια αύξηση 12 ευρώ στα 567 ευρώ, μετά την αύξηση του Ιουλίου κατά 0,25% από την Φρανκφούρτη.  

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει λιγότερο και ακριβότερο χρήμα, το οποίο θα επηρεάσει μοιραία και το κόστος δανεισμού για τις χώρες. Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ βρισκόταν στο βήμα εξηγώντας το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων το ελληνικό 10ετές ομόλογο ανέβαινε σε υψηλό 3ετίας. Σε υψηλό 8 ετών βρέθηκε το 10ετές της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας. Είναι πολύ σημαντική πάντως η δέσμευση της ΕΚΤ να στηρίξει την Ελλάδα που δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα ακόμη και με τη δημιουργία καινούριων χρηματοδοτικών εργαλείων εφόσον επικρατήσουν συνθήκες στις αγορές. 

Αυτό που ...φόβισε ή μάλλον τρόμαξε την Φρανκφούρτη είναι η δυναμική του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της ανεβάζοντας τον πήχη στο 6,8% φέτος στην Ευρωζώνη για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και 2,1% το 2024. Θα χρειαστούν δηλαδή 2,5 χρόνια για να επιτευχθεί ο σκοπός της ΕΚΤ και να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2% όπως «προστάζει» το καταστατικό της. Αμήχανη η Κριστίν Λαγκάρντ εξηγούσε στη συνέντευξη τύπου ότι από τους 100 δείκτες που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας για να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού, οι 75 είναι πάνω από το στόχο του 2% , γεγονός πρωτοφανές.  

Στην Φρανκφούρτη πάντως προετοιμάζονται ακόμη και για τα πιο δυστοπικά σενάρια. Στο αρνητικό σενάριο ο πληθωρισμός φέτος εκτοξεύεται στο 8% και παραμένει υπερτριπλάσιος από το στόχο , στο 6,4%, το 2023 πριν υποχωρήσει στο 1,9% το 2024. 

Ασκήσεις γίνονται και για την πορεία των τιμών ενέργειας που αποτελούν και τον μεγάλο αστάθμητο παράγοντα.  

Στο αρνητικό σενάριο η μέση τιμή του πετρελαίου φέτος ξεπερνά τα 130 δολάρια/βαρέλι και τα 140 δολάρια το 2023. Στο ακραίο σενάριο ο μαύρος χρυσός υπερβαίνει τα 140 δολάρια από φέτος και βρίσκεται μια ανάσα από τα 180 δολάρια το 2023. 

Για το φυσικό αέριο το δυσμενές σενάριο προβλέπει τιμές λίγο πάνω από τα 180 ευρώ/Mwh φέτος και του χρόνου. Στο δυσμενές, το φυσικό αέριο φτάνει τα 220€ φέτος και τα 250€ το 2023.  

Πηγή: skai.gr