Κλείσιμο

Σόιμπλε: Επαφίεται στην Ελλάδα αν θα μείνει στο ευρώ

Νέο μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται αυτή την ώρα στην ατζέντα έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας παράλληλα πως επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει εάν θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε τη συμφωνία του περσινού Μαΐου, που προβλέπει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δεν θα συζητηθεί πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή το 2018.

Προσέθεσε ότι στόχος επί του παρόντος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, για την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Στο παρελθόν, ο κ. Σόιμπλε έχει σημειώσει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, και συνεπώς δεν επείγει να βρεθεί κάποια λύση για την αναδιάρθρωσή του.

Η νέα τοποθέτηση Σόιμπλε για το χρέος έρχεται υπό τη σκιά του μηνύματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα στήριξης εάν οι Ευρωπαίοι δεν συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους και δεσμευθούν για την εφαρμογή την εφαρμογή τους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πολιτικά κρίσιμη για το Βερολίνο. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει πως χωρίς το Ταμείο το Μνημόνιο δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη γερμανική Βουλή.
Πηγή: skai.gr