Τσακαλώτος: Βάσιμες ελπίδες για αποφάσεις στο χρέος έως τέλος του έτους, αλλιώς...

Για βάσιμες ελπίδες ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έκανε λόγο από τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την τελική έκβαση των συζητήσεων με τους εταίρους και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κίνδυνος αναβολής είναι υπαρκτός.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για το χρέος έως το τέλος του 2016, θα σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικά προβλήματα κι έτσι θα δημιουργηθεί ο «καθαρός διάδρομος», ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να εξετάσει και το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πρέπει να γίνει τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών προς τα μέλη της Υποεπιτροπής της Βουλής για την απομείωση του χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως κράτησε «μικρό καλάθι» για την κατάληξη των συζητήσεων με τους δανειστές, μην αποκλείοντας και το αρνητικό σενάριο, και υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων.

«Αν κλωτσήσουν (σ.σ. οι εταίροι) τον τενεκέ 2 χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά», σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ορισμένων από τον ευρωπαϊκό βορρά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά το πέρας του προγράμματος το 2018. Αναφορά που παραπέμπει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, που είχε κάνει πρόσφατα λόγο για μακρά διαδικασία συνολικά, που θα πάει και πέραν του 2018.

«Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Το χειρότερο είναι να μην δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα «θα δει...» τι θα πράξει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ακόμα κι αν δρομολογηθεί ως τα τέλη του έτους μακροπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος, το χρέος του Νότου θα εξακολουθεί να παραμένει το γενικότερο πρόβλημα στην ΕΕ εν συγκρίσει με τις χώρες του Bορρά.

Την ίδια ώρα, αίσθηση και πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε η τελευταία αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία φάνηκε να ανοίγει ζήτημα θέσης της Ελλάδας σε μια «δύσκολη» - όπως τη χαρακτήρισε - Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το γενικότερο πρόβλημα χρέους, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με διαφορετικά χρέη μεταξύ των χωρών μελών της, ο κ. Τσακαλώτος είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει. Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ.  Στουρνάρα. Ίσως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

Εκτενές άρθρο αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας φιλοξενεί στο μεταξύ την Τρίτη η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν ευοδωθούν τελικά οι σχετικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με την FAZ «μια άμεση απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την περαιτέρω συμμετοχή στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο πιθανή. Πλέον κινδυνεύει και το συμπεφωνημένο με τους ευρωπαίους πιστωτές χρονοδιάγραμμα που θέλει το Ταμείο να αποφασίζει μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι χώρες της ευρωζώνης δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούσαν να το καταστήσουν βιώσιμο».

Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια - skai.gr