Κλείσιμο

Σόιμπλε προς Αθήνα: Ξέρω τι συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι

Μήνυμα προς την Αθήνα απέστειλε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία. «Όλα αυτά δεν βοηθούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ,

«Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», διεμήνυσε ο Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

«Θέλω μόνο
, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως «στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση».

«Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

Κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», όπως ανέφεραν κύκλοι του ΔΝΤ, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε. «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό.».

Σαφείς αποστάσεις από την πρόθεση της Αθήνας να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, πριν την επίτευξη συμφωνίας, έλαβε εκ νέου την Τετάρτη η Κομισιόν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν άφησε να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.

Είχε προηγηθεί η προτροπή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Αθήνα να να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση προτού υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Αρκετά βέβαιος» πως δεν θα επαναληφθεί και φέτος η ελληνική κρίση και ότι θα επιτευχθεί εν τέλει «φιλικός» συμβιβασμός, εμφανίστηκε πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Reuters

Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένει να έχει ολοκληρωθεί η ελληνική αξιολόγηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ

«Επαρκείς οι επαφές Τσίπρα – Μέρκελ»

Ως «επαρκείς» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις επαφές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έκανε λόγο για συχνή ανταλλαγή απόψεων.

«Μην ανησυχείτε.
Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το «ταξιδιωτικό πρόγραμμα» του πρωθυπουργού.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr