Κλείσιμο

Συμφωνία τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένει ο Ρέγκλινγκ

Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένει να έχει ολοκληρωθεί η ελληνική αξιολόγηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal απέδωσε την καθυστέρηση στη φύση των ανοιχτών ζητημάτων καθώς όπως υποστήριξε, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο φόρος εισοδήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνιστούν δύσκολα πολιτικά και τεχνικά θέματα.

Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο ορισμένα ζητήματα όπως παραδέχτηκε υποστηρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για μία «χρήσιμη συζήτηση». Άλλωστε, διαβεβαίωσε ότι στα θέματα – κλειδιά δεν παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ταμείου.

«Υπάρχει συμφωνία επί των στόχων, όπως αυτοί καθορίστηκαν το προηγούμενο Καλοκαίρι, αλλά φυσικά, υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι για να τους επιτύχουμε» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Σχετικά με τα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για τις επιπτώσεις ορισμένων εξ αυτών, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει σε ισχύ.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή της ονομαστικής του μείωσης βρίσκεται εκτός των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του να καταστεί διαχειρίσιμο. «Υπάρχουν διάφορα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίχως να επιβαρύνονται οι πιστώτριες χώρες» εξήγησε αναλυτικά.

Διευκρίνισε ότι απαιτούμενη προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνιστά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει ορισμένες τεχνικές διαβουλεύσεις επί του θέματος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμα σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr