Κλείσιμο

Στα 28,6 δισ. το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Στα 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το συνολικό κόστος της επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξ αυτών, τα 24,99 δισεκατομμύρια δόθηκαν από το Ταμείο, ενώ τα υπόλοιπα 3,6 δισ. προήλθαν από τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες όφειλε να καλύψει το 10% του κόστους ανακεφαλαιοποίησής της με ιδία κεφάλαια. Διαφορετικά, το μάνατζμεντ του εκάστοτε ιδρύματος θα μεταφερόταν στο ΤΧΣ. Η μοναδική εκ των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων που δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 10% ήταν η Eurobank.

Περαιτέρω stress tests θα διενεργηθούν έως τα τέλη του 2013 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ανακεφαλαιοποίηση έχει καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ή εάν χρειάζονται περαιτέρω χρήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, έπειτα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, αλλά και τις υπόλοιπες κινήσεις που έχουν γίνει για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, το ΤΧΣ έχει πλέον χρησιμοποιήσει 38 από τα περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ που διαθέτει ως «δύναμη πυρός».

Πέραν των προαναφερθέντων 25 δισ. που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων, τα υπόλοιπα 13 δισ. δόθηκαν για την εκκαθάριση εννέα μικρών τραπεζών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ