Ισπανία: Δεν χρειαζόμαστε διάσωση

Την πεποίθηση ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται διάσωση επανέλαβε ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Κριστομπάλ Μοντόρο, επιμένοντας στην υπερήφανη γραμμή που τηρεί η Μαδρίτη. Παρά ταύτα, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την αβεβαιότητα των αγορών για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της ιβηρικής χώρας.

«[Η Ισπανία] δεν χρειάζεται να διασωθεί», δήλωσε λακωνικά ο κ. Μοντόρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, πέφτοντας στο 6,86%. Ο βαρυσήμαντος δεκαετής τίτλος θεωρείται σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους.

Τις προηγούμενες ημέρες, το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς χρεογράφου είχε ξεπεράσει το 7%, ποσοστό που θεωρείται σημείο δίχως επιστροφή για τη δυνατότητα ενός κράτους να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος μέσω περαιτέρω δανεισμού.

Η αχίλλειος πτέρνα της ισπανικής οικονομίας είναι οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, ιδιαίτερα οι επαρχιακές τράπεζες καταθέσεων, οι οποίες εκτέθηκαν επικίνδυνα στον κλάδο ακινήτων και κατασκευών της Ισπανίας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Variant Perception που χρησιμοποιήθηκε από τους Financial Times, «η Ισπανία αναλογεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ήταν υπεύθυνη για το 30% των νεόδμητων σπιτιών από το 2000 [έως το 2011] στην Ε.Ε. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια από το εξωτερικό, επομένως, η κρίση κατοικίας της Ισπανίας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την χρηματοπιστωτική κρίση».

Ο μεγάλος φόβος των αγορών πηγάζει από το γεγονός ότι προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι εκτεθειμένες ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια από τους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να έχουν ήδη εγκρίνει τη διάθεση έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, τα δάνεια αυτά θα επιβαρύνουν το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Μαδρίτης, ενισχύοντας την καταστροφική αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερχρεωμένου κράτους και τραπεζών, μία σχέση που είναι ήδη επικίνδυνη εάν αναλογισθούμε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του στις δημοπρασίες των αζήτητων πλέον ισπανικών ομολόγων.

Με την ανεργία στην Ισπανία να έχει ξεπεράσει το 24%, ενώ το 50% των νέων είναι άνεργοι, το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα χρέους, ύφεσης, τραπεζών και δανεισμού.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ισπανία να δανειστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια χωρίς να υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του χρέους και του ελλείμματός της.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος