Σόιμπλε: «Όχι» σε αναδιάρθρωση πριν το 2013

Μετά τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πριν από το 2013 (οπότε ενεργοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης) η αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση.

Όπως είπε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε αναμένει τον Ιούνιο λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Εάν η αποτίμηση σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να ληφθούν μέτρα. 

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι ένα μονομερές "κούρεμα" θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ.

Η «συνεννοημένη» αναδιάρθρωση θα ήταν το καλύτερο αυτή τη στιγμή, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ευρωβουλευτής και μέλος του FDP (κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας) Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Όπως είπε πάντως, οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δεν τη συζητούν, αλλά την κάνουν.

Ο κ. Χατζημαρκάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα και έχουν γίνει ορισμένα βήματα, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι μας βλέπουν ότι το κράτος δε λειτουργεί ακόμα, υπάρχει φοροδιαφυγή και οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρούνται ταμπού.

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, αυτό ισχύει και σήμερα, τόνισε πάντως ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς.

Πηγή: skai.gr