«Η σταθεροποίηση δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση»

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, αυτό ισχύει και σήμερα, τόνισε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρά κανείς σε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρέη θα εξυπηρετηθούν και αυτό θα συμβεί εάν οι εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα και Ιρλανδία) κάνουν αυτά που πρέπει και η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να αποφευχθούν άλλες δύσκολες επιλογές», συμπλήρωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, ενώ κληθείς να εξηγήσει γιατί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη του προγράμματος για την Ελλάδα τα spreads παραμένουν υψηλά, απάντησε ότι από τη στιγμή που μια χώρα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα, και σημείωσε πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα.

Ο κ. Βινιάλς παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στους τομείς της νομισματικής πολιτικής και των κεφαλαιαγορών, στην οποία σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν χάσει την αποτελεσματική πρόσβασή τους στις αγορές χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές και οι ιρλανδικές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η έκθεση τονίζει ότι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βινιάλς σημείωσε ότι τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα γίνουν τον Ιούνιο προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί η υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά υπογράμμισε ότι για να είναι αυτά αξιόπιστα και τελικά αποτελεσματικά, θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά.

Σόιμπλε: «Ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες»

Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την τριμηνιαία έκθεση του Ιουνίου για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί την Πέμπτη. Κληθείς να προσδιορίσει τι πρέπει να γίνει, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι «τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ο κ. Σόιμπλε παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν από το 2013, ενώ μέχρι τότε «αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση».

Προειδοποιεί δε ότι ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ».

Σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές το 2012, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει: «Η Ελλάδα την επόμενη χρονιά έχει μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Είναι καθοριστικό, η Ελλάδα να πείσει τις αγορές με την υλοποίηση των αυστηρών όρων εξυγίανσης».

«Die Zeit»: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο δραστικού «κουρέματος»

Ωστόσο, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε κύκλους της ΕΕ εξετάζεται ότι θα πρέπει να περικοπούν κατά 40 έως 50% οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Η εφημερίδα σημειώνει ότι στα παρασκήνια της ΕΕ συζητούνται διάφορα σενάρια. Επισήμως η ΕΕ απορρίπτει αναδιάρθρωση του χρέους.

Αντίθετα, το μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, ή άλλης χώρας που βρίσκεται σε κρίση.
Πηγή: skai.gr