Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Τρίτη η Standard & Poor's λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αργά χθες το βραδύ αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ICR) των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις προοπτικές σε σταθερές. Συγκεκριμένα αύξησε το rating της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε “B+” από “B” και της Τράπεζας Πειραιώς σε “B” από “B-“. 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την Ευρώπη θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, την πίστωση αλλά και τη ζήτηση στην ελληνική οικονομία εξέλιξη που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να απαλλαγεί από  τα κόκκινα δάνεια και να καθαρίσει τους ισολογισμούς του.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τον Ιούνιο του 2019 έως το Φεβρουάριο του 2021 επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 25,7 δισεκ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων, άλλη μια απόδειξη εμπιστοσύνης, έφυγαν ταυτόχρονα από τους ισολογισμούς των τραπεζών 28 δισεκ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Υπάρχει, τόνισε ο κ. Πέτσας, ώριμο έδαφος για να ξαναρχίσουν να δίνουν οι τράπεζες ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. 

Πηγή: skai.gr