Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σχέδιο Μάρσαλ 2.0 - Τα σχέδια Αθήνας για ιλιγγιώδες πακέτο πόρων

Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Πορτογαλία που παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το βράδυ της Τρίτης.
 
H Αθήνα επιθυμεί να κινητοποιήσει ένα ιλιγγιώδες πακέτο επενδυτικών πόρων, ύψους 57 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Με «πυξίδα» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθέρμανση της οικονομίας, με τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Το Σχέδιο Μάρσαλ έθεσε τα θεμέλια για ταχεία οικονομική ανάπτυξη με κινητοποίηση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών επενδύσεων. 

Ο πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, και της έδωσε ένα στικάκι με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». «Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών  άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας» τόνισε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης.  

«Κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". Το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες. Η Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

«Τριάντα εννιά δισεκ. ευρώ έχουμε δώσει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ακριβώς γιατί έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: skai.gr