Σε ιστορικό χαμηλό ο μέσος όρος του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής - Προειδοποιούν οι επιστήμονες - Γραφικά

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό νέο σημείο αναφοράς για μια περιοχή που κάποτε φαινόταν ότι δεν απειλείται άμεσα από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε ο μέσος όρος του θαλάσσιου πάγου που περιβάλλει την Ανταρκτική καθώς δορυφορικά δεδομένα  δείχνουν ότι είναι πολύ κάτω από κάθε προηγούμενο καταγεγραμμένο χειμερινό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό νέο σημείο αναφοράς για μια περιοχή που κάποτε φαινόταν ότι δεν απειλείται άμεσα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ασταθής Ανταρκτική θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η τεράστια έκταση πάγου της Ανταρκτικής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του πλανήτη, καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και επίσης ψύχει το νερό κάτω και κοντά του.

Έτσι, η Ανταρκτική θα μπορούσε να μετατραπεί από το ψυγείο της  γης σε ένα καλοριφέρ, λένε οι ειδικοί.

Ο πάγος που επιπλέει στην επιφάνεια του Ωκεανού της Ανταρκτικής είναι τώρα λιγότερο από 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - δηλαδή 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου λιγότερο από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου και πολύ κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ του χειμώνα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν όλους τους παράγοντες που οδήγησαν στο φετινό χαμηλό ρεκόρ.

Ανταρκτική

Σε μια χρονιά που πολλά παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας και υπερθέρμανσης των  ωκεανών έχουν σπάσει, ορισμένοι επιστήμονες επιμένουν ότι  η μείωση του ποσοστού του πάγου είναι εκείνο που πρέπει να προσέξουμε.

Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται όταν στην περιοχή επικρατεί χειμώνας εκεί, δηλαδή Μάρτιο έως Οκτώβριο και λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο που εμποδίζει τη θέρμανση του ωκεανού.

Καθώς εξαφανίζεται περισσότερος θαλάσσιος πάγος, εκθέτει σκοτεινές περιοχές του ωκεανού, οι οποίες απορροφούν το ηλιακό φως αντί να το αντανακλούν, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμική ενέργεια προστίθεται στο νερό, το οποίο με τη σειρά του λιώνει περισσότερο πάγο. 
 

Πηγή: skai.gr