Κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες

"Σφίγγει τα λουριά" στις αυτοκινητοβιομηχανίες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε όσους κατασκευαστές αυτοκινήτων θα μείνουν "μετεξεταστέοι" όσον αφορά του νέους περιβαλλοντικούς κανόνες που προτείνει η ΕΕ.

"Μπορεί να είναι πρόστιμα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", προειδοποίησε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει έως το 2012 οι αυτοκινητοβιομηχανίες να κυκλοφορούν στην αγορά οχήματα που θα εκπέμπουν κατά μέσω όρο 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο (και όχι 160 γραμμάρια όπως συμβαίνει σήμερα.).

"Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό. Δεν θα χαλαρώσουμε την πίεση", πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, εκφράζοντας όμως το φόβο ότι πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν θα προλάβουν να πετύχουν το στόχο.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού απηχούν σε μεγάλο βαθμό και τις προθέσεις της ίδιας της Κομισιόν, καθώς ως σήμερα τα κριτήρια που έχει θέσει για "καθαρότερα και φιλικότερα" προς το περιβάλλον αυτοκίνητα δεν έχουν επιτευχθεί από την συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Πηγή: skai.gr