Καλύβας σε ΣΚΑΪ: Τι είναι αυτό που οδηγεί σε καταστροφές και θριάμβους- Η ιδέα του ντοκιμαντέρ

Για τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Καταστροφές και Θρίαμβοι» που προβάλλεται από σήμερα στις 21:00 στον ΣΚΑΪ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τη Σία Κοσιώνη ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη, Στάθης Καλύβας. 

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο παρελθόν, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους, από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και την έκρηξη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες. 

Όπως είπε, όταν έγραψε το βιβλίο του ήταν μια απόπειρα να καταλάβει γιατί συνέβαιναν αυτά που βλέπαμε τριγύρω μας εκείνες τις ζοφερές μέρες. «Στην πορεία πραγματικά ξαφνιάστηκα, γιατί ανακάλυψα ότι πέρα από τις μεγάλες καταστροφές, υπάρχουν και πολύ σημαντικές επιτυχίες που δεν ήταν τόσο γνωστές. Έτσι θέλησα να δώσω μια έμφαση σε αυτή την πλευρά που αγνοούμε και να καταλάβω πως συνδέονται οι καταστροφές με τις επιτυχίες. Αυτή η εκδοχή που θα δείτε στο ντοκιμαντέρ δε μας αντιμετωπίζει ως θύματα της ιστορίας, αλλά ως δημιουργούς της ίδιας μας της μοίρας», επισήμανε ο κ. Καλύβας. 

Τόνισε δε ότι η φιλοδοξία είναι αυτή που οδηγεί τόσο στις καταστροφές όσο και στους θριάμβους. «Όταν φιλοδοξία μας υστερεί σε σχέση με τις δυνατότητές μας εύκολα μας οδηγεί σε καταστροφές. Όμως επειδή η φιλοδοξία είναι τόσο μεγάλη τελικά μας οδηγεί και σε θριάμβους. Δηλαδή σε σχέση με το μέγεθος της χώρας μας έχουμε μια ασυνήθιστη φιλοδοξία και γι’ αυτό οι καταστροφές που περνάμε, τραβούν πάνω μας την παγκόσμια προσοχή. Κι αυτό το βλέπουμε από την ελληνική επανάσταση μέχρι την πρόσφατη κρίση. Δεν είναι τυχαίο αυτό το γεγονός», πρόσθεσε ο καθηγητής της Οξφόρδης. 

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά του βιβλίου του στην τηλεόραση, εξήγησε ότι η στόχευση ήταν τριπλή. «Ήταν να φτιάξουμε μια σειρά που να έχει επιστημονική εγκυρότητα από τη μια, που να είναι άρτια αισθητικά από την άλλη κι επιπλέον να έχει συναρπαστική πλοκή. Δε θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να είναι βαρετό, εγκυκλοπαιδικό, βαρύ», κατέληξε. 

Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 στον ΣΚΑΪ. 

Πηγή: skai.gr