Φώτα, κάμερα... σουβλάκι! Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα, καθώς μεγάλα στούντιο δημιουργούν ολοένα και περισσότερες ταινίες με φόντο το φυσικό τοπίο της χώρας μας.

Η Ελλάδα έχει συνολικά 140 προγραμματισμένες ταινίες από όλο τον κόσμο από το 2018, μια επένδυση αξίας περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το EKOME, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών.

bloomberg

Μεταξύ των αξιοσημείωτων έργων: το θρίλερ "The Enforcer" με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, όπου η πόλη της Θεσσαλονίκης χρησιμεύει ως σκηνικό για πολλές από τις σκηνές της ταινίας.

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Millennium Media, αγόρασε μια έκταση στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το πρώτο στούντιο της Ελλάδας που θα ανήκει στο Χόλιγουντ.

«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία και προσφέρει διαφορετικά τοπία», δήλωσε ο πρόεδρος της Millennium Jeffrey Greenstein σε συνέντευξή του. «Επίσης, η έκπτωση φόρου κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική.»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα έκπτωσης, τα έξοδα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν στο 40% της αξίας τους. Το σχέδιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εγγύηση, επιτρέποντας στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν όταν αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Η χρηματοδότηση των εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τώρα ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ από το 2018 έως το 2022. Οι κινηματογραφιστές είναι ενθουσιασμένοι, αλλά θα ήθελαν να δουν το πρόγραμμα να επεκτείνεται περαιτέρω.
 

Πηγή: Bloomberg